20.12.2021.

15:58

Foto:

Magazin

KAKO DOŽIVETI STOTU? Sestre Dilejni IMAJU ODGOVOR! (Video)

Sara Dilejni živela je sto sedam godina, a njena sestra Elizabet Dilejni je preminula u svojoj sto četvrtoj godini. Kada procitamo ovako nesto, ne možemo a da se ne zapitamo da li postoji recept za dugovečnost i kako doživeti stotu?

Prema tvrdnjama sestara Dilejni, recept za njihovu dugovečnost zaista postoji, a to je kombinacija određene vrste ishrane i vežbanja. Pa, da čujemo!

Što se tiče ishrane, one su obavezno svakoga jutra jele po jedan svež i iseckan čen belog luka sa jednom kašičicom ulja od jetre bakalara. U knjizi je zapisano da su u toku dana jele sedam različitih vrsta povrća, i obilje svežeg voća. Pored toga uzimale su i vitaminske dodatke: vitamin A, B kompleks, C, D i E. Od minerala najčešće cink, a kada bi ih obuzelo loše raspoloženje uzimale su tirozin (aminokiselina koja deluje kao neurotransmiter - podstiče moždanu aktivnost). Dakle, verovale su da priroda leči sve.

Druga bitna stvar za koju su bile ubeđene da im je omogućila da dožive i nadžive stotu je svakodnevno vežbanje, a to su bile joga vežbe.

Knjiga u kojoj su opisane ove dve izuzetne žene objavljena je 1993. godine, naslov originala glasi "Having Our Say: The Delany Sisters' First 100 years", i za kratko vreme proglašena je za New York Times Best Seller knjigu. U njoj je zabeležena priča o tome kako se život može produžiti ukoliko se proživi mudro, a godine 1999. snimljena je istoimena televizijska drama:

Mudre, pametne i uspešne sestre Dilejni bile su Afroamerikanke. Svoje detinjstvo su provele u Severnoj Karolini, a poslednje godine života u Njujorku, gde su i otkrile svoj recept o tome kako doživeti stotu. Nakon objavljivanja knjige, stekle su veliku popularnost, a na njihovu adresu stizao je ogroman broj pisama od ljudi koji su tražili savete za dobro zdravlje i dug život.