02.01.2022.

12:58

Foto:

Magazin

ONI SU IZMISLILI TANGA GAĆICE! Evo kako su NASTALE - ovo sigurno niste ZNALI

Za nastanak popularnih tangi zaslužan je muškarac. Reč je o bivšem gradonačelniku Njujorka Henriju Fjorelu la Gvardiji, koji je rukovodio najvećim gradom SAD početkom 20. veka.

Prisustvujući jednom šou-programu na kom su nastupale egzotične plesačice, što je bila tipična zabava za to vreme, La Gvardija je bio začuđen kada je video da one ne nose ništa ispod haljina. Naredio je da moraju da obuku donji veš kako bi se pokrili bar intimni delovi. Tadašnji krojači su se latili posla i dizajnirali donji veš koji će pokriti intimne delove, ali neće biti upečatljiv. Tako su nastale tange.

Ako niste znali...

Žensko i muško kopčanje nastalo je iz praktičnih razloga. Muškarci su se kroz istoriju sami oblačili, a većina njih su desnoruki, a s druge strane, žene su u viktorijansko doba često oblačile sluškinje, kojima je bilo lakše da zakopčaju dugmad raspoređenu s leve strane.

Obuća s platformom, koja se s vremena na vreme vraća na scenu, prvobitno je osmišljena da bi noge ostale čiste i što dalje od prljavštine, a u modu je ušla tek u 14. veku u Veneciji. U to vreme bila je oslikana i visoka čak i do 70 centimetara.

Informer

Donji veš

Manžetne su se pojavile u 19. veku jer su tada muškarci nosili košulje uštirkanih okovratnika i ivica rukava. Pošto su bile poprilično krute, proizvođači su smatrali da bi zatvarač na rukavu bio praktičniji za takav materijal nego dugmad.

Tako su nastale manžetne, a dugmad na ivicama rukava "izmislio" je Napoleon Bonaparta da bi vojnike sprečio da o rukave brišu nos.