02.01.2022.

22:00

Foto:

Magazin

SKANDINAVSKI RECEPT ZA BOLJI ŽIVOT! Ne uzimajte malo, ne tražite previše

Ravnoteža i život u skladu sa prirodom su suština lajfstajl trenda "lagom", koji su osmislili Šveđani, a na čemu im zavidi pola Evrope. Danci pak imaju "hige" - koncept udobnog življenja, koji naglašava osećaj zajedništva i privrženosti.

Šta je lagom - prirodno i s merom

Reč lagom u švedskoj kulturi predstavlja sinonim za zlatnu sredinu i pristup "ni manje, ni više, taman koliko treba".

Ona promoviše štednju i umerenost u svim segmentima života - od uređenja enterijera, do nege tela i duha.

U uređenju kuće gledaju da imaju minimalno i da izbegavaju sve što je nametljivo i pompezno. Komadi nameštaja od drveta ručno obrađeni s vidljivim "potpisom majstora" za njih su savršeni. Ne gomilaju stvari, uživaju u redu i u svetlim bojama.

Informer

Sreća

Gajenje biljaka je još jedna važna lekcija Šveđana. Ponosni su kad svoje proizvode koriste za ishranu i u izradi kozmetičkih preparata. Članovi švedske kraljevske porodice koriste potpuno prirodne kozmetičke proizvode koji imaju stogodišnju tradiciju i koji se i dalje prave po istoj recepturi.

Šta je hige - sreća je u malim stvarima

Hige opisuje danski koncept za srećan život. Reč izvorno potiče iz norveškog jezika i označava blagostanje, a kao stil života predstavlja potrebu za udobnošću i zadovoljstvom, kao i uživanje u sitnicama.

Kao protivteža današnjem brzom životu podseća na radost koju pričinjava nedeljni ručak s porodicom, šetnja s voljenom osobom, prva jutarnja kafa, uživanje u prirodi...
Danci su, prema istraživanjima, prvi na listi najsrećnijih nacija na planeti jer poštuju osećanja i umeju sebi da ugode. Imaju savršen balans između slobodnog i radnog vremena i u centru svega im je porodica.