31.01.2022.

17:09

Foto: Shutterstock

Magazin

PRIRODNI NAČINI za postizanje VLAŽNOSTI VAZDUHA u domu! Evo zašto su topli stanovi, TIHI NEPRIJATELJ!

Hladno vreme i grejna sezona sa sobom donose smanjen nivo vlage u vazduhu, što predstavlja potencijalni izvor mnogih problema. Uvreženo je mišljenje da vlaga izaziva zdravstvene probleme i da smanjenje njene količine u prostorijama može doneti samo dobro. Međutim, nije baš tako. Prenizak nivo vlage u vazduhu jednako je štetan kao i previsok.

Optimalna vlažnost u kući, kancelariji i drugim prostorijama u kojima boravite tokom zime iznosi oko 45 odsto. Suv zimski vazduh može uzrokovati da vlažnost u kući opadne i ispod 15 odsto, što je dodatno pogoršano grejanjem u prostorijama.

Informer

Suvo grlo i nadraženi kašalj su neki od simptoma manjka vlage u vazduhu

Suv vazduh utiče na san

Iako tokom hladnih zimskih dana svi više vole da spavaju u zagrejanim i toplim prostorijama, to zapravo može negativno uticati na san i generalno povećan umor tokom dana i pad energije. Nizak procenat vlažnosti vazduha može dovesti do problema sa respiratornim organima i isušivanjem sluzokože disajnih puteva, usled čega dolazi i do čestog buđenja tokom noći, ali i do hrkanja. Ujutru se zbog toga budimo umorni, suvog grla i sa bolovima u mišićima, a pred nama su tek dnevne obaveze.

Verovatno ste i sami tokom zime iskusili neprijatan osećaj u nosu i grlu poput grebuckanja, osećaja blagog bola i dehidratacije. Simptomi sa kojima se većina suočava su suvoća grla, iritacija, svrab ili nadraženi kašalj, za koji ne znate da li je prehlada ili neka alergija. U stvari, najčešći krivac jeste suv vazduh u prostoriji.

Suv vazduh ne utiče loše samo na naše zdravlje već i na biljke u stanu, pa čak i na nameštaj. Ipak, postoje rešenja kako regulisati suvoću vazduha i dovesti je do optimalne.

Redovno provetravanje prostorija

Provetravanje prostorija jeste najlakši i najsigurniji način da obezbedite optimalnu vlažnost vazduha, uništite mikroorganizme i unesete svežinu u svoj dom. Dovoljno je da tri puta u toku dana otvorite prozore i provetrite prostorije na samo nekoliko minuta. Ako niste kod kuće tokom dana, sasvim je dovoljno da otvorite prozore ujutru i uveče.

Informer

Redovno provetravajte dom ujutru i uveče
Činije s vodom na grejnim telima

Činije s vodom takođe su veoma efikasne, a najbolje rezultate daju ako ih koristite u kombinaciji s provetravanjem. Nisu skupe, a veoma su korisne. Ako koristite činije za radijator, najbolje je da kupite plastične jer voda u njima najbrže ispari. Na termoakumulacionim pećima jednostavno stavite šerpu vode i ostavite da lagano isparava. Takođe, u posudu s vodom možete sipati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, eukaliptusa ili mente. Eterična ulja imaju antivirusna svojstva, blagotvorno deluju na disajne puteve i otklanjaju umor. Vodu u posudi menjajte svakoga dana.

Informer

U posudu s vodom možete sipati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, eukaliptusa ili mente

Drveni nameštaj brže propada

Smanjena vlažnost vazduha u prostorijama ne utiče samo na ukućane. Na meti ovog problema može biti i nameštaj u vašoj kući, kao i ostala drvenarija. Parket, drvena vrata i ostali predmeti se u uslovima smanjene vlažnosti vazduha suše i mnogo brže propadaju. Ukoliko u stanu imate tapete, i one mogu biti oštećene zbog suvog vazduha. Mogu se odlepljivati, pucati i biti iskrzane.

Oplemenite prostor biljkama

Sobne biljke čine vazduh vlažnijim, zato ispunite njima sve prostorije, osim onih u kojima spavate. Za prijatan ambijent i optimalnu vlažnost pobrinuće se fikus, filadendron, dracena, sobne palme, drvo limuna. Kada birate sobne biljke, bitno je da to ne budu one koje traže više vlažnosti jer ćete pogrešnim odabirom biljke samo postići kontraefekat i dodatno isušiti vazduh.

Sušite veš u blizini grejnog tela

Umesto da mokar veš sušite u kupatilu ili ostavi, radije ga iskoristite kao prirodni ovlaživač vazduha. Sušilicu stavite što bliže radijatorima ili drugim grejnim telima u kući. Voda iz veša će isparavati i ujedno održavati vlagu u vazduhu pogodnom.

Informer

Za optimalnu vlažnost pobrinuće se fikus, filadendron, dracena, sobne palme, drvo limuna
Kora citrusnog voća za prvu pomoć

Ukoliko nivo suvoće vazduha u vašem domu nije zabrinjavajuć, dovoljno je za prvu pomoć koristiti i koru citrusnog voća poput limuna ili pomorandže. Ogulite koru i stavite u blizini izvora toplote kako bi njihovi mirisi isparavali i time vlažili prostoriju.