04.02.2022.

14:24

Foto:

Magazin

PENZIONER ŠOKIRAO SVET! Ono što je njemu palo na pamet ZAPREPASTILO je sve u Švajcarskoj

Od nove godine, u Švajcarskoj je na snazi novi zakon koji omogućava ljudima da promene pol u ličnim dokumentima ukoliko se osećaju drugačije nego što je napisano. Ovaj zakon ne predviđa hiruršku intervenciju promene pola kao uslov za promenu pola u ličnim dokumentima.

Jedan od prvih podnosioca bio je zaposleni šezdesetčetverogodišnji građanin. Nakon nekoliko dana neophodne procedure, kao žena, odmah je podneo zahtev za penziju

Informer

Penzija
 
 

O dovitljivosti ovog Švajcarca dugo će se prepričavati. Naime, zakonska starosna granica za penzionisanje u Švajcarskoj iznosi 64 godine za žene i 65 za muškarce. Promenom pola, skratio je sebi neophodne godine do penzije, na potpuno legalan način.

Moguće je otići u prevremenu penziju za jednu ili dve godine, pri čemu se penzija neznatno umanjuje. Način na koji je iskoristio novi zakon zapanjio je sve.

U Švajcarskoj imate pravo na punu penziju, pod uslovom da kontinuirano isplaćujete od 20. godine do penzionisanja najmanje 44 godine, sa prosečnim godišnjim prihodom od nešto više od 84.000 franaka.

U drugom slučaju možete izračunati isplate na osnovu proporcije godina koje ste radili u zemlji.