Autor: JelenaT

04.02.2022.

14:53

Foto:

Magazin

Svi smo čuli za Petra Pana, a malo ko zna TUŽNU PRIČU koja se krije iza ovog lika! (VIDEO)

Da Beru nije nastradao mlađi brat, danas ne bi bilo Petra Pana. Evo kako je tragična sudbina bila inspiracija za ovo vanvremensko delo.

Kada je Bari, autor romana, imao samo šest godina, njegov stariji brat Dejvid poginuo je tokom klizanja na ledu, dva dana pre svog četrnaestog rođendana. Bari nije mogao da se pomiri sa činjenicom da će imati mogućnost da nastavi da raste i stari, a njegov brat ne. Zato je kreirao lik koga doživljavamo kao večitog dečaka, jer su i pokojnog Dejvida, kako je autor objasnio, svi upamtili kao dečaka.

Ovo čitavoj priči o Petru Panu , a naročito rečenici "Dečak koji nikada neće odrasti“ daje tragičan prizvuk.

Teška sudbina autora nije stala sa smrti svog brata. Barijeva majka rodila je desetoro dece, ali 1929, kada je Bari objavio roman, samo jedna osoba od devetoro braće i sestara bila je živa. 

Još jedna jeziva i tužna činjenica vezana za ovaj roman, leži u pričama da je ​Barijeva majka otvoreno najviše volela Dejvida. Kada je Dejvid umro, Bari je pokušavao da ga zameni.  Često je oblačio njegovu odeću i ponašao se identično kao pokojni brat, kako bi usrećio majku. 

Zahvaljujući popularnosti ovih romana, ali i  njegovim brojnim filmskim verzijama, mit o Petru Panu postao je jedan od najvećih kulturoloških fenomena 20. veka, a zemlja Nedođija, kao takva,  arhetip svih imaginarnih mesta.