23.02.2022.

09:45

Foto:

Magazin

VETERINARKA BABIĆ ZA INFORMER.RS Ove simptome kod ljubimaca NEMOJTE IGNORISATI, mogu ukazivati na OZBILJNE bolesti!

Dr vet. med. Ana Babić smatra da je informisanost vlasnika ljubimaca glavni korak u prevenciji i lečenju životinja. 

Potrebno je da prepoznate kada nešto nije u redu sa vašim najboljim prijateljem, kako bi reagovali na vreme i sprečili najgori ishod.

- Vlasnici nam se najčešće obraćaju kada primete da ljubimci slabo jedu. Gubitak apetita jeste veoma jasan znak da nešto nije u redu sa vašim ljubimcem. Međutim, dešava se i da životinja koja je bolesna i dalje ima apetit, ali da pokazuje druge simptome, koji ako se na vreme primete i ako za to dobije pregled veterinara i terapiju, može da promeni ishod bolesti i čak da spase život - navodi dr vet. med. Ana Babić, koja je izdvojila nekoliko najčešćih simptoma, koje nikako ne smete ignorisati:

Informer

pas

Dr vet. med. Babić posebno ističe da iznenadni gubitak težine nikako ne sme da se ignoriše, čak i ako životinja ima očuvan apetit.

- Takođe, potrebno je da obratite pažnju i ukoliko vaš ljubimac kašlje, umoran je, nezainteresovan za okolinu, letargičan ili ima otežano disanje. Vlasnici često primete manjak snage, da psi ne mogu da šetaju kao ranije. 

BIlo kakva promena o kvalitetu krzna, gubitak dlake, simetrično na telu, u predelu stomaka ili repa, može da ukaže na neke endokrine poremećaje ili čak parazitska oboljenja, pogotovo ako je sporadičan gubitak dlake na licu ili na ekstremitetima - kaže dr vet, med. Babić i dodaje:

- Pojava boli u leđima, otežano kretanje, slabost nogu mogu ukazivati na probleme sa zglobovima degenerativne prirode, zapaljinski proces, dok pojedine rase pasa češće pate i od diskus hernije.

Ne treba zanemarivati ni blede sluznice, bled jezik, svetlo roze boje, kao ni promenu telesne temperature - kaže dr vet. med. Babić i zaključuje:

- Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, ne ustručavajte se da pozovete veterinara ili postavite pitanja, da vam se pojasne neke stvari, na taj način pomoći ćete vašem ljubimcu na vreme.