Autor: Informer.rs

18.03.2022.

13:46

Foto: Informer

Magazin

PROBAJTE JELA KOJA SU SMISLILI SRPSKI REPREZENTATIVCI Evo o čemu se radi

 

Sport o kome ceo Beograd i Srbija ovih dana pričaju dobio je i svoj ukus! Za učesnike Dvoranskog svetskog prvenstva u atletici, od danas pa do nedelje, 20. marta, kuvari restorana u hotelu "Kraun plaza" pripremili su jedinstven jelovnik, čiji su kreatori bili i naši reprezentativci.
Atletičari Maja Ćirić, Elzan Bibić, Boško i Aleksa Kijanović, Asmir Kolašinac, Emir Bekrić, Strahinja Jovančević i Slobodan Branković u dogovoru sa šefovima kuhinje restorana Brankom Milovanovićem i Jovicom Neškovićem predložili su autentična jela s ličnim potpisom.
Tako je Asmir Kolašinac, naš rekorder u bacanju kugle, autor jela "kugla čvršća od čelika", trkačica Maja Ćirić osmislila je "riznicu zmaja", Emir Bekrić "moskovsku bajku" a baš u Moskvi je ostvario svoj najbolji sportski uspeh.

Informer

Emir Bekrić


U pauzama između treninga i obaveza našli su vremena da lično pripreme jela u restoranu, a tamo smo zatekli i zadovoljnog Bekrića na delu - za šporetom.
Zadovoljni su i kuvari, ali i iznenađeni.

Informer

Bekrić u kuhinji


- Za više od 20 godina karijere šefa kuhinje imao sam priliku da kuvam za brojne sportiste i da pratim velika sportska takmičenja. Sreo sam šampione, nacionalne i svetske sportske zvezde i pripremao za njih obroke. Kuvao sam za sportiste na Univerzijadi. Međutim, uglavnom su to bili obroci prema uputstvima lekarskih timova i prema strogim pravilima sportske ishrane. Zato sada osećam iskrenu sreću što ćemo ovde spremati omiljena jela naših atletičara. Uzbuđen sam jer smo svi mi u hotelu fanovi i navijači naših sportista i jela koje sada spremamo vrlo su posebna za mene - rekao je Milovanović.

Informer

Bekrić sa kuvarima


Maja Ćirić, koja će se na Svetskom prvenstvu takmičiti u trci na 400 metara, istakla je da je želela da njeno jelo bude bazirano na zdravoj i sportskoj ishrani, pa je zbog toga izabrala kinoa salatu sa lososom, mariniranim đumbirom i citrusima, avokadom, rotkvicama i susamovim uljem.
- Obrok se zove "riznica zmaja" zato što se moji najveći profesionalni uspesi vezuju za dolazak u Ljubljanu, a upravo je zmaj simbol ovog grada. Zanimljivo je da je u nekim delovima Azije on motiv sreće, zdravlja i prosperiteta, dok u Japanu predstavlja proleće. Ovo godišnje doba počinje 20. marta, kada je poslednji dan našeg takmičenja, pa verujem da će mi "riznica zmaja" dati dobru energiju da ostvarim svoj maksimum - ispričala je Maja.

Informer

Maja Ćirić

Državni rekorder na 1.500, 3.000 i 5.000 metara Elzan Bibić preporučuje "pešterskog vuka".
- Pazarske mantije su jelo od testa punjeno telećim ili ovčjim mesom, ali i spanaćem, zeljem i sirom. Pre serviranja se prelivaju kiselim mlekom ili jogurtom u kojem je naseckan beli luk i malo se zapeku - objasnio je Elzan.
Boško Kijanović je rezultatom 46,22 sekunde u trci na 400 metara posle ravno 30 godina oborio državni rekord legendarnog Slobodana Brankovića, koji je postavljen na Evropskom prvenstvu 1992. godine (46,23 sekunde). Obojica su našli svoje mesto na meniju. Boško je izabrao krem čorbu od brokolija sa junetinom i svežim paradajzom i pene pastu sa komadićima začinjene piletine, pesto sosom i listićima parmezana, dok Slobodan Branković ostaje veran tradicionalnoj srpskoj kuhinji. Njegovo jelo je supa od goveđeg repa sa domaćim rezancima i povrćem i zapečena sarma sa suvim rebrima.

Informer