05.04.2022.

16:50

Foto: Pixabay

Magazin

ŽELITE DA NAPRAVITE VRHUNSKU FOTOGRAFIJU? Profesionalac otkriva ŠTA TREBA DA ZNATE!

Iako se za profesionalno fotografisanje koriste digitalni aparati, dobru fotku možete da napravite i običnom kamerom sa mobilnog telefona. Profesionalni fotograf i novinar Đorđe Čolaković otkriva šta treba da znate ukoliko želite da se bavite ovim hobijem:

- Fotograf mora da poseduje prirodni talenat - odnosno - "oko za fotografiju". Neki misle da su završili posao ako imaju najskuplju opremu ali greše. Tu važi ono: "Boj ne bije svijetlo oružje..." Nema tu mnogo trikova već se mora čitati literatura o fotografiji. Postoje dva osnovna načina rada:
U studiju-gde se može bukvalno sve napraviti, i tzv. novinarsko, ili spoljno fotogafisanje gde je bitno uhvatiti pravi momenat, jer se događaj ne može vratiti i imaš samo jedan pokušaj. Dve ključne stvari forografisanja na koje se najviše mora obratiti pažnja su: SVETLO i FOKUS. -

Informer

Važno je uhvatiti pravi momenat!

Dakle, da bi fotografija bila dobra, potrebno je da kadar ili makar fokusna tačka bude pravilno i dovoljno osvetljena. Zbog toga se za profesionalnu fotografiju u koriste pomoćni rekviziti kao reflektori, kišobrani, eksterni blicevi, i slično.

Kod amaterske fotografije ste primorani da koristite prirodno osvetljenje, ali ono je zapravo i najbolje. U tom slučaju bi trebalo da birate doba dana, vremenske uslove, jačinu sunca, prisustvo i odsustvo oblaka, i slično. 

Bez obzira gde fotografišete, unutra ili spolja, idealno je da vam izvor svetlosti dolazi iza leđa, odnosno iza glave. Svetlost koja dolazi odozgo pravi senke i samim tim lusteri kao i sunce u zenitu nisu najbolje opcije ukoliko fotografišete ljude ili objekte, obzirom da prave određene senke koje im menjaju izgled na fotografiji. Tako da, ukoliko koristite samo prirodnu svetlost prilikom fotografisanja u prostorijama, najbolje je da se smestite pored izvora svetlosti, u ovom slučaju najverovatnije prozora.

BONUS VIDEO: