07.05.2022.

18:26

Foto:

Magazin

DIREKTAN UDAR NA MENTALNO ZDRAVLJE! Da li znate razliku između EMOCIONALNOG i PSIHIČKOG zlostavljanja?

Pojedini ljudi su žrtve psihičkog i emocionalnog zlostavljanja, a često toga nisu ni svesni, ili možda i jesu, ali ipak za svoje zlostavljače izmišljaju najrazličitije izgovore.

S obzirom na to da se ova dva termina često koriste zajedno, pa se njihova značenja čak i mešaju, psiholog i psihoterapeut Ksenija Mijatović objasnila je njihovu razliku, a samim tim i kako da ih prepoznate:

- Oba izraza često se pojavljuju, ali i koriste naizmenično, jer mnogi načini ponašanja ljudi, koje nazivamo zlostavljanjem, imaju negativan uticaj, kako na psihičko stanje, tako i na emocionalno stanje osobe koja je zlostavljana.

EMOCIONALNO ZLOSTAVLJANJE

Podrazumeva manipulisanje onim kako se osećate, da bi se onda vaša osećanja zloupotrebljavala, da biste bili kontorlisani. Emocionalno zlostavljanje je vređanje, ponižavanje i omalovažavanje svega onoga što osećate. Emocionalni zlostavljači uvek ciljaju vaše samopoštovanje i samovrednovanje.

PSIHIČKO ZLOSTAVLJANJE

Podrazumeva manipulaciju vašeg načina razmišljanja, dovođenje u pitanje vaših stavova, da bi se time "iskrivila" i narušila vaša stvarnost i time stvorio prostor da budete kontrolisani. Psihički zlostavljači ciljaju vaše poverenje u sopstvene intelektualne i mentalne kapacitete, moć rasuđivanja, da bi time pojačali vašu sumnju u sebe i time sebi olakšali svoju moć nad vama.

Dakle, emocionalno zlostavljanje usmereno je na način na koji osećate i kako se osećate, a psihičko zlostavljanje na način na koji razmišljate. Oba su direktni udar na vaše mentalno zdravlje - završava Ksenija.

BONUS VIDEO: