11.05.2022.

16:50

Foto: pexels.com

Magazin

PRIMETILI STE DA VAŠ LJUBIMAC HRAMLJE? To je signal koji ukazuje na OVO oboljenje!

Prepoznavanje artritisa kod pasa i mačaka

Najočigledniji znak artritisa je hramljanje. Ipak, postoji i nekoliko suptilnih signala koji mogu ukazati na ovo stanje. Ljudi obično primete da im je ljubimac “usporen”. Možda vaš pas ne trči uz stepenice kao nekad ili mu je potreban duži odmor nakon dana u šetnji i igri. Ukoliko vas je on nekada pratio svuda po kući, a sada se drži jednog mesta, ovo takođe može biti znak problema sa kretanjem.

Pošto mačke obično nisu aktivne kao psi, njihovi znaci artritisa se drugačije manifestuju. Mačke sa artritisom mogu da počnu da vrše nuždu izvan kutije sa peskom, jer im je uskakanje u nju suviše bolno. Osim toga, možete primetiti da maca učestalo liže jedan deo tela, verovatno mesto na kom je boli. Ovo su samo neki primeri, a veoma je važno da, ukoliko primetite promene u ponašanju ljubimca, odmah posetite veterinara.

Informer

Šetlandski ovčar

Da li je moj ljubimac sklon artritisu?

Rase krupnih pasa, poput labradora i nemačkih ovčara, mogu imati genetsku predispoziciju za razvoj artritisa. Bolest možete sprečiti ukoliko na vreme počnete pravilno da hranite psa, kako bi njegov organizam dobio balans neophodnih hranljivih sastojaka. Ukoliko životinja naglo poraste, u zglobovima se može javiti abnormalnost koja rezultira artritisom.

Načini da sprečite (i lečite) artritis kod pasa i mačaka

Srećom, postoje brojni načini da sprečite razvoj artritisa, ali i da ga lečite kad je već dijagnostifikovan. Najbolji način za to je održavanje zdrave kilaže, čime će se redukovati pritisak koji telo vrši na zglobove. Ukoliko vaš ljubimac ima višak kilograma, posavetujte se sa veterinarom, kako biste napravili plan za mršavljenje.

Terapeutske dijete su još jedan sjajan način da pomognete ljubimcu ukoliko on ima problema sa kretanjem. Posebni režimi ishrane mogu biti namenjeni olakšavanju različitih tegoba, uključujući i artritis. Na primer, hrana bogata Omega 3 i 6 masnim kiselinama može pomoći u sprečavanju zapaljenja. Kada se koristi pravilno, pod nadzorom veterinara, dijeta može da pomogne životinjama sa artritisom da nastave da se kreću, hodaju, trče i skaču kao nekad. Veterinar će vam verovatno preporučiti i terapeutsku dijetu sa glukosaminom i kondroitin sulfatom, dva često korišćena suplementa koji održavaju zdravlje zglobova.

Informer

Možda ćete pasti u iskušenje da hrani svog ljubimca dodate masne kiseline, glukozamin ili hondroitin na svoju ruku, ali budite svesni da je na ovaj način teško obezbediti pravilno balansiranu ishranu. To će, osim toga, dodati neželjene kalorije. Dobra stvar kod terapeutskih dijeta namenjenih artritisu je da propisuju manje kalorija i da su kalorije aminokiselina uračunate u njih, pa je rizik od prejedanja stoga manji.

Ukoliko se navedeni metodi ne pokažu kao efikasni, možda je vreme da razmotrite lekove protiv bolova i posavetujete se sa veterinarom. Bolest zglobova treba da bude lečena na više načina, kako bi se vaš ljubimac osećao bolje. Prevencija je, međutim, uvek najbolji lek. Održavajte ljubimca vitkim, a ukoliko primetite ukočenost ili usporenost, razgovarajte sa stručnjacima, jer su terapeutske dijete i slični tretmani uvek dostupni vašem mezimcu.

BONUS VIDEO: