29.05.2022.

19:58 >> 20:00

Foto:

Magazin

VODA NIJE DOVOLJNA! Sperite pesticide i bakterije s namirnica!

Leto koje se bliži je naročito pogodno za razvoj bakterija, te traba biti vrlo oprezan, naročito u kuhinji. Da biste bili sigurni da je voće i povrče dobro oprano poslužite se sirćetom i limunom, a tvrde kore očetkaje.

Pre čišćenja voća i povrća potrebno je očistiti i radnu površinu, daske i pribor za sečenje i dobro oprati ruke sapunom i toplom vodom.  

Voda nije dovoljna

Kako bi voće i povrće bili sigurni za jelo, potrebno ih je dobro oprati kako biste se rešili svih bakterija, ali i hemikalija koje se nalaze na površini, a ispiranje pod mlazom vode često nije dovoljno.

Informer

Upotrebite rastvor sirćeta i vode

Sprej za uklanjanje hemikalija

Povrće i voće mogu se oprati i pomoću spreja jednostavnog za pripremu. U bočicu s raspršivačem sipajte kašiku sveže ceđenog soka od limuna, dve kašike sirćeta i 250 ml vode. Dobro zatvorite i promućkajte. Voće i povrće pre upotrebe poprskajte tom mešavinom, pustite da deluje desetak minuta i isperite pod mlazom hladne vode. Čistom krpom ili ubrusom obrišite pre ljušćenja i seckanja. Nakon ispiranja ukus i miris sirćeta neće se osetiti.

Zeleno lisnato povrće je tako potrebno razdvojiti i poptapati listove u vodi nekoliko minuta. Potom ih treba ocediti i ponoviti postupak. Voda će biti dovoljna za povrće organskog podrekla (vaše bašte), ali ako niste sigurni u poreklo, uključite u pranje sirće. Pomešajte dve šolje vode s pola šoljice belog sirćeta i u mešavinu potopite listove povrća na pet minuta pa isperite čistom vodom. 

Povrće poput brokolija ili karfiola potrebno je potopiti u hladnu vodu na minut, dva pre pranja pod mlazom ili kombinacijom sirćeta i vode. Povrće i voće s debljom kožom, poput paradajza potrebno je pre pranja iščetkati četkom namenjenom za ove svrhe.  

Lubenica i dinja

Potrebno je oprati i voće kod kojeg se kora ne jede, poput lubenica i dinja, kako bakterije s površine ne bi dospele u unutrašnjost tokom sečenja. Većina bakterija će se zadržati i na ostacima zemlje koja se može naći na namirnicama. U tom slučaju je potrebno najprije isprati namirnicu pod mlazom vode, zatim je dobro istrljati pa tek onda pripremati za jelo. Osim sirćeta protiv pesticida i bakterija deluje i kombinacija soli i soka od limuna. Napunite posudu vodom pa joj dodajte kašiku soli i sok od jednog limuna. Stavite u mešavinu željeno voće ili povrće i pustite da stoji 10-15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode.

Informer

Probajte kombinaciju soli i sode bikarbone

Ako ne želite da perete namirnice ničim drugim osim čistom vodom, onda ih pustite da se potapaju tokom noći i sledećeg jutra isperite mlakom vodom. Povrće i voće nemojte prati odmah nakon kupovine i oprano ostaviti u frižider ili špajz jer će se tako brže pokvariti. Na bilo koji od navedenih načina namirnice operite netom pre upotrebe.