03.06.2022.

21:18

Foto: Pixabay

Magazin

DA LI SU PTICE ZAPRAVO GMIZAVCI? Evo zanimljivog odgovora!

Ali da li ste znali da zapravo postoji mnogo istraživača koji se stalno vrte oko zanimljivog pitanja: da li su ptice gmizavci?

Naučnici su pokušali da daju odgovor.

Šta su gmizavci? 



Postoji mnogo različitih vrsta gmizavaca (čak preko 10.000), ali svi imaju neke zajedničke karakteristike. 
Gmizavci su hladnokrvni kičmenjaci koji udišu vazduh i nemaju krzno, a većina polaže jaja na kopnu. Umesto krzna, imaju ljuske koje im pomažu da regulišu telesnu temperaturu i štite kožu od različitih čestica. 
Gmizavci žive u različitim sredinama, u raznim oblicima i veličinama.
Neki gmizavci su mali, poput određenih italijanskih zidnih guštera, a drugi su veliki, poput američkog krokodila.

Dok se čini da je gmizavce prilično lako odrediti, jedna grupa pernatih životinja je dugo vremena zbunjivala ljude, a to su ptice.

Informer

Postoji mnogo debata o tome da li su ptice gmizavci ili ne, a naučna zajednica nije došla do konsenzusa po tom pitanju - tako da je to pitanje tehnički još uvek u vazduhu.
Ptice imaju mnoge karakteristike koje su slične gmizavcima, kao što su njihove krljušti, noge i njihova sposobnost da polažu jaja. Međutim, oni takođe imaju neke osobine koje ih izdvajaju od gmizavaca, kao što su perje i toplokrvnost.

Prema naučnici Dijani Ludvičak, postoje dva različita sistema klasifikacije koje naučnici koriste kada su u pitanju životinje — Lineov sistem i filogenetski sistem.

Lineov sistem je zasnovan na fizičkim sličnostima. Ako se koristi ovaj sistem, onda ptice ne bi bile klasifikovane kao gmizavci.

Informer

Filogenetski sistem je zasnovan na genetskim sličnostima. Ako koristite ovaj sistem, onda se ptice mogu klasifikovati kao gmizavci.

Na kraju krajeva, ptice se mogu klasifikovati ili kao gmizavci ili kao posebna grupa, istakla je Ludvičak. 

Dakle, kada je u pitanju da li su ptice gmizavci ili ne, sve zavisi od toga o kom sistemu klasifikacije govorite, prenosi thedodo.com

BONUS VIDEO: