13.06.2022.

13:06 >> 13:07

Foto: Shutterstock

Magazin

PILINZI PREMA TIPU KOŽE! Kozmetičarka otkriva da ovas briše akne, a badem bore!

Kod izbora pilinga treba paziti da njegova tekstura odgovara određenom tipu kože. Prevelike čestice mogu da uzrokuju crvenilo i nadraže kožu, dok presitene ne mogu da je pravilno očiste. Masnu i mešovitu kožu treba češće čistiti, najmanje tri puta nedeljno, dok je suvoj koži i koži s aknama dovoljan jedan tretman. Piling će ukloniti mrtve ćelije koje mogu da zapuše pore i uzrokuju mitisere i mrlje, savetuju kozmetičari.  

Pirinač

Za osetljivu kožu najbolji izbor je piling na bazi pirinčanih mekinja koje mogu da zamene usitnjena zrna pirinča ili pirinčano brašno. One čiste kožu, ublažavaju hroničnu upalu i obiluju fitinskom kiselinom koja podstiče proizvodnju kolagena, a samim tim i elastičnost kože.

Informer

Za osetljivu kožu najbolji izbor je piling na bazi pirinčanih mekinja

Badem i kukuruz

Kozmetičarka Danka Milenković donosi nekoliko oprobanih recepata za piling …

- Za sve tipove kože možete uzeti jednu ravnu kašiku kukuruznog brašna i pomešati sa malo pavlake. Smesu nanesite kružnim pokretima odozdo na gore, trljajte lice tri do pet minuta, isperite i nanesite hidrantnu kremu. Krupnu morsku so možete naneti direktno na lice sa prethodno nakvašenim rukama. Postupak je isti, s tim što ovaj tretman nije za osobe sa suvom i zrelom kožom. Njima preporučujem piling od mlevenih badema koje možete samleti u mlinu za kafu. Uzmite kašičicu ili kašičicu i po, pomešajte sa maslinovim ili bademovim uljem i nanesite na lice - savetuje Branka. 

RECEPT: Pirinač najprije treba usitniti sve dok ne postane prah. Potom u to dodajte nekoliko kapi vode sve dok prah ne postane pasta i nežno utrljajte na kožu. Na kraju lice jednostavno isperite i osušite peškirom.  

Šećer

Piling na bazi šećera odličan je za suvu kožu jer pomaže u zadržavanju vlage. Nežniji je od onog od soli i prirodan je izvor glikolne kiseline koja učvršćuje kožu.

RECEPT: Pomešajte šolju šećera i pola šolje maslinovog ulja, pa dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja po želji. Dobijeni piling kružnim pokretima utrljajte na lice ili telo i lagano umasirajte, pa potom isperite. Mešavinu možete staviti u teglicu i koristiti po potrebi.

Kafa

Grubo samlevena zrna kafe pomažu mešovitoj koži. Ona podstiču cirkulaciju i učvršćuju kožu čime se smanjuju masne naslage i celulit.

Informer

Kafu upotrebite za celo telo

RECEPT: Pola šolje zrna kafe treba prvo grubo samleti, pa potom dodati četvrtinu šolje smeđeg ili belog šećera i pola šolje maslinovog ulja. Mešavinu treba utrljati na kožu, ostaviti da deluje 15 minuta pa potom isprati.

Ovsene mekinje

Ovsene mekinje pomažu problematičnoj koži s aknama, nežno uklanjaju nečistoće iz pora i deluju umirujuće zbog čega su odličan izbor za upaljenu kožu.

Informer

Morska so i ovsene mekinje

RECEPT: U posudu stavite trećinu šolje ovsa, jednu kašiku meda, jednu kašiku maslinovog ulja i jednu kašiku limunovog soka. Sve dobro promešajte s time da se preporučuje da ovas prethodno usitnite u mlinu za kafu. Mešavinu utrljajte na kožu, ostavite da deluje 10 minuta i potom isperite mlakom vodom.