25.06.2022.

17:30

Foto:

Magazin

ŠOK OTKRIĆE KOJE JE UZBURKALO JAVNOST! Istraživači su pronašli mladunče mamuta u netaknutom stanju! (FOTO)

Stručnjaci ističu da je u savršenom izdanju. 

Mladunče, nazvano Nun čo ga, što na jeziku starosedelaca znači "velika beba životinja*, zamrznuto je u permafrostu, što je rezultiralo mumificiranjem njegovih ostataka.

Bebu mamuta su pronašli rudari koji su radili na zlatnim poljima Klondajk u okviru tradicionalne teritorije Trondek Hvechin, a slike ostataka pokazuju da je koža još netaknuta sa komadićima dlake koji su još uvek na telu.

Dalja analiza je otkrila da je mladunče ženskog pola i da je živelo pored divljih konja, pećinskih lavova i džinovskih stepskih bizona koji su nekada lutali Jukonom.

Nun čo ga je pronađena sa prekrštenim ekstremitetima i zatvorenim očima.

Stručnjaci su oduševljeni koliko je ovaj primerak netaknut – kopita i dalje imaju žljebove od hodanja. Brzo su utvrdili da je ovo mladunče bilo približno iste veličine kao 42.000 godina stara mumija vunastog mamuta Ljuba koje je otkriveno u Sibiru 2007 godine.

Poznato je da su vunasti mamuti lutali Jukonom, ali istraživanja iz 2021. pokazuju da su to područje nazivali domom još pre 5.000 godina.

Vunasti mamuti i savremeni slonovi su blisko povezani i dele 99,4 odsto svojih gena. 
Dve vrste su krenule odvojenim evolucionim putevima pre šest miliona godina, otprilike u isto vreme kada su ljudi i šimpanze krenuli svojim putem.

Vunasti mamuti koegzistirali su sa pračovekom, koji su ih lovili za hranu i koristili njihove kosti i kljove za pravljenje, prenosi dailymail.co.uk.
 

BONUS VIDEO: