21.08.2022.

20:15

Foto: Youtube Printscreen/zeissfan06

Magazin

PEVAČICA OTKRILA DA SE BORI SA TEŠKOM BOLEŠĆU! Ne mogu više da nastupam, niti da vozim

Američka pevačica Morin Mekgovern otkrila je da ima simptome Alchajmerove bolesti i demencije. 

Proslavila se po pesmi "The Morning After", a takođe je njen glas krasio jedan od filmova o Supermenu. 

Morin (72) je nedavno, u jednom video snimku objasnila publici da boluje od posteriorne kortikalne atrofije (PCA) - oboljenja koje je uzrokovano oštećenjem moždanih ćelija u zadnjem delu mozga, a koji je zadužen za obrađivanje informacija koje vidimo, odnosno omogućava nam se orijentišemo u prostoru.

Pored toga, javljaju se i ostale vizuelne poteškoće poput slabije procene udaljenosti, nerazlikovanja objekata u pokretu, dezorijentacija...

Posteriorna kortikalna atrofija je zapravo redak oblik demencije za koji se veruje da pogađa oko 5% ljudi sa dijagnozom Alchajmerove bolesti. Istraživanja su pokazala da se ova bolest najčešće javlja između 50 i 65 godine i predstavlja redak oblik demencije.

Kako je i sama rekla, osetila je brojne simptome među kojim su i nemogućnost da se normalno kreće u prostoru. Ona više ne može da putuje, da ide na turneje, niti da vozi auto. A neki od prvih simptoma koje je osetila jesu da nije mogla da pronađe adekvatnu reč kojom bi opisala neku situaciju ili pojam.

- Međutim, moj život je sada krenuo drugim putem - rekla je ona i dodala:

- Promenilo se ono što radim i ne mogu više da putujem niti da nastupam na koncertima uživo. U stvari, više ne mogu ni da vozim.

Ipak, na kraju je dodala da je uprkos svemu zahvalna što se njena unutrašnja priroda nije promenila, tačnije da i dalje poseduje ljubav i strast prema muzici i pevanju, a koja je zapravo održava jakom.

BONUS VIDEO: