22.09.2022.

08:19

Foto:

Magazin

IVO ANDRIĆ GAJIO POVRĆE! Naš jedini nobelovac sem u pisanju uživao i u baštovanstvu

U jedinoj kući koju je sagradio, u Herceg Novom, Andrić je proveo sa suprugom, profesorkom univerziteta Milicom Babić Andrić, pet godina, uživajući u vrtu sa egzotičnim biljkama i baštom u kojoj gajio čak 12 vrsta povrća.

Ljubav prema povrtarstvu pokazivao je gotovo svakodnevno brinući o paradajzu i raznim začinskim biljkama. O ovoj malo poznatoj pasiji velikog književnika svedoče fotografije i mnogo zapisa koji su sačuvani u njegovoj kući, smeštenoj u glavnoj, Njegoševoj ulici na Toploj, između parka "Boka" i crkava Svetog Spasa i Svetog Đorđa. Među brojnim fotografijama vidi se Andrić kako bere paradajz. Bili su to retki trenuci kada je, sakriven od očiju javnosti, bio u ležernom izdanju, obučen u komotno odelo.

Morski dom otvoren za posetioce

Andrićev morski dom u Herceg Novom, koji je nazivao "oazom sreće i mira", otvoren je za javnost prošle godine, na 60-godišnjicu dobijanja Nobelove nagrade. Ivo i Milica boravili su njemu od 1963. do 1968, do Miličine smrti. Tako je prekinuta bajka koja je trajala punih deset godina, a nobelovac se, po odlasku u Beograd, u "grad od skalina" više nikada nije vratio.

- Ivo i Milica 1963. zajedno su osmislili i uredili vrt sa posebnom pažnjom. Andrić je sam sastavio spisak, na osnovu kojeg je zasađena 51 biljna vrsta, od čega 12 vrsta povrća, aromatično, začinsko i ukrasno bilje. Sve biljke on je sa velikom pažnjom i ljubavlju održavao. Od vrta su supružnici napravili pravu botaničku baštu. Oko dvorišta je posadio mnogo drveća, kako Milica i on ne bi bili izloženi pogledima s puta. To smo malo raskrčili, kako bi kuća mogla da se vidi sa ulice, ali smo vrt obnovili i posadili 70 odsto ukrasnih biljki i cveća koje je Andrić gajio - ispričao nam je likovni umetnik Tihomir Konjević, koji ovde brine o Andrićevoj zaostavštini.

Strast prema baštovanstvu Andriću je donosila opuštenost, koju nije pokazivao u javnosti, s obzirom na to da je uvek bio elegantno obučen, u odelu, zbog čega je odavao utisak uštogljenosti.

- Kakav je nobelovac zaista bio, možda najbolje opisuje slikar Vojo Stanić, koji je o njemu pisao u svojoj knjizi aforizama "U dokolici". On kaže da Andrić ni sa kim nije bio na "ti", svima se obraćao sa "vi", čak je i supruzi Milici persirao. Vojo priča da je uvek bio lepo obučen, pristojan, učtiv, dobar slušalac, čak i malo uštogljen. Kako kaže, Andrić je sigurno i sa sobom bio na "vi", kao što je bio i sa drugima - navodi Konjević.

bonus video: