Autor: Informer.rs

28.09.2022.

07:10

Foto: Pixabay

Magazin

SPUŠTAJU MESEC U DUBAI! Svetske arhitekte planiraju još jedno građevinsko čudo na Bliskom istoku (VIDEO)

Nazvan jednostavno "Mun" (srp. "mesec"), ovaj nesvakidašnji rizort bi se sastojao od sferične čelične konstrukcije koja zatvara hotel i glavne atrakcije - prostora od četiri hektara kojim se oponaša površina Zemljinog prirodnog satelita.

Ceo kompleks visok 224 metra bio bi izgrađen do 2027. godine. Imao bi dva trospratna kružna podijuma, a u okviru odmarališta planirani su spa-centri, noćni klubovi, luksuzne rezidencije, kulturne scene...

- Ne postoji ništa slično "Munu" nigde na planeti Zemlji. To će biti potpuno integrisano savremeno luksuzno odmaralište koje obuhvata jedinstvenu atrakciju što omogućava gostima da šetaju po "površini Meseca" dok istražuju autentičnu lunarnu koloniju - svemirski turizam za svakoga - rekao je Henderson u razgovoru za portal "Dezeen".

Poligon za astronaute

Majk. R. Henderson, vođa projekta "Mun", rekao je da bi rizort bio koristan i za nauku, ne samo za turizam.

- Površinu koja oponaša Mesečevu astronauti bi mogli da koriste kao poligon kao i svemirske agencije za predstavljanje svoje tehnologije - istakao je Henderson.

"Mun" bi bio prekriven kompozitom od ugljeničnih vlakana, a imao bi solarne panele za napajanje odmarališta.

Posle Dubaija u planu je izgradnja još po jednog ovakvog odmarališta u Severnoj Americi, Evropi, na Bliskom istoku i u Aziji.

Procenjuje se da će izgradnja svakog pojedinačnog odmarališta koštati pet milijardi dolara, a da će svake godine privući 10 miliona posetilaca.

- Za razliku od mnogih fantastičnih predloga predstavljenih na arhitektonskim portalima, "Mun" će biti izgrađen jer je to potpuno logično iz perspektive izgrađenog okruženja i njegov poslovni plan je izuzetno ubedljiv - uveren je Henderson.

bonus video: