Autor: Informer.rs

27.09.2022.

14:34

Foto: Informer.rs

Magazin

AKO NISTE ZNALI... Istorija kolekcionarstva albuma sa sličicama u Srbiji

U Beogradu, na platou kod Terazijske česme, prema pasioniranim skupljačima sličica za fudbalska prvenstva, trampa je masovnije počela da se organizuje pre četiri-pet decenija.

Beograđani, ali i ljudi iz drugih gradova, bez ikakvih dogovora, preciziranja termina ili javljanja dolaze i provode vreme sa ljudima koje nikad nisu videli, a sa kojima dele istu pasiju.

Terazije mesto za "menjažu"

Možda niste znali kako je baš ovo mesto izabrano za ovaj "posao".

Kada se knez Miloš Obrenović posle decenija izgnanstva vratio u Srbiju, odlučio je da ovaj događaj prigodno obeleži. Kako bi i nadolazećim naraštajima ostavio nešto po čemu će ga pamtiti, zatražio je da se napravi velelepna česma. Česma kao simbol čistog, neiskvarenog, trajnog, kao simbol toka života. Česma je imala i veliku korist za građane jer su tu mogli, na jednoj od glavnih tačaka u gradu, Terazijama, da toče vodu bez ograničenja. Pored uklesanih inicijala vladara "M. O. 1860.", i danas nosi naziv Terazijska česma.

Informer

Menjaža sličica

Još u to vreme Terazije i plato oko česme predstavljali su važan "punkt" za okupljanje naroda. Tu su žene prepričavale svakakve priče, a oficiri, činovnici i zanatlije dolazili su da se osveže, predahnu i čuju neku novu informaciju o dešavanjima u zemlji. Umesto sličica kao danas, na istom mestu razmenjivala su se iskustva, informacije, reči, pa i emocije, piše portal "011".

Prve sličice iz čokolade

Prve sličice u Beogradu bile su sličice fudbalera predratne Jugoslavije i pojavile su se u čokoladi! Mihajlo Šonda, vlasnik fabrike čokolade u Beogradu, imao je odličan talenat za marketing i prodaju.
Smislio je kako da poveća prodaju svojih proizvoda, pa su tako deca i odrasli koji su hteli da sakupe sve sličice i popune album morali da kupuju što više čokolade.

S vremenom su Šondine sličice zamenile one iz čokoladica "Životinjsko carstvo", a nekako je sedamdesetih godina 20. veka počela opšta pomama za sličicama i albumima italijanske kompanije "Panini", koje su kod nas štampale "Dečje novine" iz Gornjeg Milanovca.

Osim sličica za albume fudbalera, devedesetih godina skupljale su se sličice i za album "Barbi", "Štrumpfove", "Tarzana", čak i za TV seriju "Kasandra", ali interesovanje za fudbal ipak nikada nije prestajalo.

bonus video: