23.10.2022.

15:15

Foto:

Magazin

Čija je sarma? SRPSKE PLJESKAVICE na 8. mestu NAJBOLJIH svetskih jela od MLEVENOG mesa! (FOTO)

Popis je napravljen prema ocenama publike, a pljeskavice su zauzele sjajnu poziciju naspram 50 drugih tradicionalnih jela od mlevenog mesa, kao i država odakle potiču.

- Pljeskavica, srpsko nacionalno jelo poznato i kao srpski hamburger, je ravno okruglo parče grilovanog mlevenog junećeg, svinjskog i telećeg mesa, ili kombinacija ova tri, uz dodatak odabranih začina poput mevene paprike, soli i bibera, a u nekim slučajevima i sitno mlevenog crnog i/ili belog luka, te da je odnos mesa i masti izuzetno važan u procesu pripreme - opisali su na svojoj stranici.

Dalje, navode kako se pljeskavica tradicionalno stavlja u debelu lepinju, koja je podjednako važna kao i meso – ne bi trebalo da bude previše suva, hladna, ni da se mrvi, već vlažna, elastična i topla. Savršena pljeskavica treba da bude sočna, savršeno začinjena i po mogućnosti prelivena kajmakom, mada je lista mogućih priloga duga. 

Informer

Ćevapi su zauzeli peto mesto kao specijalitet iz Bosne i Hercegovine

Zanimljivo je da je na spomenutoj listi pljeskavice "prestigla" turska sarma, dok su na petom mestu ćevapi iz Bosne i Hercegovine. 

Na popisu je čak osam jela od mlevenog mesa iz Turske, a tu su kebab, tri vrste dolmi, dve vrste ćufti, punjeni patlidžan tzv. "karniyarik". Prvo mesto zauzelo je jelo "keema" iz Indije.

Spominje se i to gde pojesti najbolje pljeskavice na svetu (prema mišljenju stručnjaka), mahom u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, ali u i Belgiji, Crnoj Gori...