Autor: Informer.rs

01.11.2022.

07:06

Foto: pexels.com

Magazin

MOVEMBAR - MESEC MUŠKE SOLIDARNOSTI! Zašto tokom novembra muškarci širom sveta puštaju brkove?

 Od 2003. godine, kada je u Australiji započeta ova praksa, muškarci u svetu puštanjem brkova nastoje da podignu svest o muškom zdravlju i rizicima od raka prostate, testisa i drugih oboljenja koja pogađaju jači pol.

- Tražimo od muškaraca da promene izgled jer to podstiče na razgovor. Poenta je u bradi i brkovima. Kada muškarci svojim poznanicima kažu zašto su pustili bradu i brkove, mogu da prošire razgovor i na zdravlje, kada su poslednji put išli na pregled, kako se osećaju i da ih podstaknu da više vode računa o svom zdravlju - rekao je direktor američke organizacije "Movembar" Mark Hedstrom.

On podseća da rak prostate nema jasne rane simptome i da se javlja u procentu od pet do sedam odsto muškaraca starijih od 50 godina, te da je u ranoj fazi otkrivanja sasvim izlečiv.

Informer

Brkovi

- Kada je reč o raku testisa, koji pogađa mlađe muškarce, prvi znak može biti uvećanje testisa ili pojava čvorića na tom delu tela. Izraslina može biti veličine graška kada se tumor tek otkrije, ali i znatno veća ukoliko je bolest već uznapredovala. Bol ili nelagodnost, sa otokom ili bez njega, takođe mogu biti simptomi ovog oblika kancera i znak da bi trebalo da se javite lekaru - naglašava Hedstrom.

U mnogim zemljama organizuje se i humanitarna pomoć za udruženja koja se bore protiv raka tako što se novac koji bi muškarci dali na proizvode za brijanje i posle brijanja tokom novembra, doniraju njima.

Osim raka prostate i testisa, prema istraživanju u Velikoj Britaniji muškarci najčešće imaju problema sa zubima i glavoboljom, i to mnogo više nego žene.

bonus video: