03.11.2022.

07:44

Foto: Pixabay

Magazin

ISPOD PODA KUĆE OTKRILI NEVEROVATNE STVARI! Arheolozi pronašli nešto što je viđeno samo na crtežima! (FOTO)

Prilikom iskopavanja naselja u Vigbiholmu u Švedskoj arheolozi su pronašli ostatke 20 kuća i građevina koje potiču iz 400. godine, kao i nalaze koji upućuju da su one opet korišćene tokom vikinškog doba u periodu između 800. do 1050. godine. Do ovog zaključka naučnici su došli kada su iskopali pod u jednoj od zgrada, u kom je nađen keramički lonac sa torbicom prepunom blaga. Ali i nalaza poput vrhova strela, nakita i amajlija u drugim delovima naselja. 

Jedan od istraživača, Marija Lingstrem, kaže da je u ostavi nađeno osam srebrnih visokokvalitetnih okovratnika, prstenje, dva bisera i modifikovani novčići, i dodala da su nalazi "izvanredno očuvani" s obzirom da su zakopani pre skoro hiljadu godina. Zašto su stanovnici odlučili da sakriju ove vredne predmete ispod drvenog poda, još uvek nije jasno. Međutim, dokazi sugerišu da je ova ostava zakopana u žurbi kada je selo verovatno bilo ugroženo, i da se vlasnici nikada nisu vratili nazad po svoje blago.

Dokaz o procvatu trgovine

Arheolozi kažu da su slični vikinški predmeti i ranije otkrivani u ovoj oblasti, međutim neki od novčića ukazuju da su kovani u kovnicama u Bohemiji, Bavarskoj, Engleskoj i Francuskoj, a posebno je zanimljiv jedan iz 10. veka koji potiče iz Ruana u Normandiji. Profesor Jens Kristijan Moesgard sa Univerziteta u Stokholmu tvrdi da on predstavlja izuzetno redak nalaz, koji je ranije bio poznat samo na osnovu crteža iz knjiga. 

Pored njega ustanovljeno je da je u ostavi pohranjeno i pet arapskih srebrnih dirhema, koji su tokom vikinškog doba kovani u muslimanskim provincijama u centralnoj Aziji. A danas je poznato da su ih kovali i masovno koristili muslimanski trgovci duž reka Volge i Dona, koji su u Skandinaviju stigli sa prostora današnjih ruskih teritorija. Istraživači tvrde da ovi novčići predstavljaju savršen dokaz o procvatu trgovine u Skandinaviji tokom vikinškog doba, kada su Vikinzi uspostavili široku trgovačku mrežu po Evropi, na istoku do Centralne Azije i Severne Amerike. 

BONUS VIDEO: