Autor: Informer.rs

17.11.2022.

10:41

Foto:

Magazin

ISKORISTITE JESEN DA SREDITE BAŠTU! Vreme je da zasadite lale

Bez obzira na to koje mesto izaberete, lukovice treba da budu zdrave, tvrde i krupnije, a kupuju se u cvećarama, rasadnicima ili poljoprivrednim apotekama.

Ako ih sadite u bašti, birajte onaj deo koji je osunčan i gde se voda ne zadržava. Dubina na kojoj treba zasaditi lukovicu zavisi od vrste tla. Obično je to dubina od dvadesetak centimetara. Ako je tlo peskovito, dubinu povećajte za 10 cm.

Lukovice se sade u grupama na rastojanju od 5 cm. Da bi u proleće cvetale u isto vreme, potrebno je da budu posađene na istoj dubini. Prekrijte ih zemljom, zalijte i to će biti dovoljno da se sačuvaju od zime. Ako zima bude jaka, stručnjaci savetuju da to tlo prekrijete najlonom da bi se lukovice sačuvale od mraza.

Informer

Ako niste znali...

Rod tulipana ima oko 100 divljih vrsta. Ime je dobio po turskoj reci "tulipant", što znači "omot na glavi", "turban", zbog karakterističnog oblika cveta. Iako se smatra da je Holandija postojbina lala, istina je da su one bile omiljeno cveće Osmanlija, a jedan od sultana u 17. veku poklonio ih je holandskom dvoru. Holanđani su potom postali velesila kada je ova vrsta cveta u pitanju.

U saksijama i žardinjerama sadite po tri lukovice, ali pre toga proverite da prečnik saksije ne bude manji od 12 cm. Ukoliko je posuda veća, i broj lukovica srazmerno treba povećati. U saksijama nije potrebno da lukovice stavljate dublje od nekoliko centimetara. Vrhovi treba da budu u visini ivice saksije.

Vrlo je važno da saksije ostavite na tamnom, ne previše hladnom mestu. Dobro je da ih pokrijete peskom ili hartijom. Ako ih posadite ovog vikenda, do sredine januara biljka bi trebalo da izraste desetak centimetara.