Autor: Informer.rs

17.11.2022.

19:08

Foto:

Magazin

REŠAVAMO DILEMU SVAKE DOMAĆICE! Evo kada na šerpu treba staviti poklopac

Čuvena kuvarica Marta Stjuart otkriva tajnu koja muči mnoge domaćice - šta je to što može da se kuva poklopljeno, a kada poklopac nije neophodan.

Glavna funkcija poklopca jeste da zadrži toplotu. Ako želite da nešto proključa, obavezno stavite poklopac na šerpu. Uštedećete ne samo električnu energiju već i vreme koje je potrebno za pripremu jela, kao što su makarone, špagete, supa i tome slično.

Kada voda dostigne tačku ključanja, vreme je da skinete poklopac. U slučaju da vam je cilj da zadržite vlagu - na primer, kada je vaša šerpa supe, čorbe ili sosa već prave teksture, ali želite da nastavite da kuvate povrće i mešate arome, onda ostavite poklopac kako biste sprečili isparavanje tečnosti.

Informer

Šerpa

Ako želite da vam jelo ostane toplo i da se ne isuši, obavezno ga ostavite poklopljeno. Za kuvanje na pari i dinstanje vam je potrebno da zadržite i vlagu i toplotu i zato kada tako kuvate, morate da držite poklopac sve vreme kako biste dobili savršeno ukusne obroke.

Ukoliko vam je jelo previše retko i želite da vam iz njega ispari voda, skinite poklopac i pustite da se lagano krčka. Višak vode će ubrzo ispariti i jelo će dobiti gušću teksturu. Na ovaj način ne samo da smanjujete zapreminu nego i pojačavate ukuse.

Poklopac nikako nemojte da stavljate kada pržite ili pečete. Pečenjem dobijate ukusnu, karamelizovanu koru, isto kao i prženjem. Ako, na primer, pržite šnicle ili krompir, sklonite poklopac. Vlaga će učiniti da vaše jelo bude više kuvano nego prženo i neće imati onu ukusnu koricu.

bonus video: