Autor: Informer.rs

18.11.2022.

20:00

Foto:

Magazin

FRANCUSKA MODNA KUĆA OŽIVLJAVA STIL PRINCEZE! Nova tašnica ledi dior u Dajaninu čast (FOTO)

Tašnica od plavog satena koja je 1996. godine specijalno kreirana zbog princezine želje da odgovara boji njenih očiju uskoro će biti dostupna kupcima u "Diorovim" radnjama širom sveta.

Noseći baš tu tašnicu, uz tamnoplavu haljinu, Dajana je prisustvovala modno-humanitarnoj svečanosti Met gala te godine u Njujorku.

Zanimljivo je što je ovaj tip "Diorove" tašne do tada bio većih dimenzija, a zvali su je "šušu".

- U septembru 1995. godine na otvaranju retrospektivne izložbe Pola Sezana u Parizu prva dama Francuske Danijel Miteran poklonila je princezi Dajani nov "Diorov" model tašne "šušu" i vrlo često ju je nosila u javnosti. Kada je izrazila želju da ima tašnu plave boje, kreirana je mini-verzija modela "šušu", koja je nazvana "ledi dior" - piše "Harper bazar".

Zašto Ledi Di nije volela "Šanel"

Zahvaljujući kostimografu serije gledaoci širom sveta podsećaju se njenog prefinjenog stila. Često je promovisala britanske dizajnere, a obožavala je i odeću s inostranim potpisom, pa je rado nosila brendove kao što su "Versaće" i Moskino", ali je "Šanelove" modele izbegavala samo zbog loga ove kuće. Naime, isprepletana slova "C" podsećala su je na početna slova muža Čarlsa i njegove tadašnje ljubavnice Kamile, a više njenih stilista govorilo je kasnije o tome.

- Dajana je volela kreacije "Šanela", ali je izbegavala da ih nosi. "Ne, ne mogu da nosim 'šanel', to su početna slova C, Camila i Charls (Kamila i Čarls) - otkrio je dizajner Džejson Brandson, koji je svojevremeno bio stilista ledi Dajane.

Najvoljenija princeza ili princeza iz naroda, kako su je odmila zvali u svetu i posle razvoda od princa Čarlsa, vrlo retko je nosila "Šanelove" modele. 

Tokom godina legendarna tašnica imala je mnoštvo izdanja raznih boja i veličina, a objavljivanje pete sezone Netfliksove hit serija "Kruna", u kojoj glumica Elizabet Debicki tumači Dajanin lik, inspirisala je kuću "Dior" da limitiranom serijom plave "ledi dior" oda počast princezi.