04.12.2022.

11:03

Foto:

Magazin

NIJE SAMO GENETIKA KRIVA! ZBOG SASTOJKA koji se nalazi u OVIM namirnicama vam OPADA KOSA!

Iako je gubitak kose najčešće povezan sa genetikom ili stresom, doktorka Gorana Epštajn svojim pratiocima na društvenim mrežama otkriva da takođe i namirnice koje sadrže gluten mogu imati veliki uticaj: 

- Gluten je jedan od nevaljaca kada je u pitanju gubitak kose, ali brojna zdravstvena stanja kao što su fibromijalgija, umor, neplodnost, kožne bolesti, probavne bolesti i dr. Gluten je vrlo čest uzrok osetljivosti na hranu i izvor hronične inflamacije. Kada se konzumira, oslobađa protein koji otvara uske spojeve u crevima, koji mogu dovesti do sindroma propusnih creva. Celijakija je ekstremni oblik alergije na gluten, ali ono što je jednako opasno je osetljivost na gluten, koja često dovodi do autoimunih bolesti - navodi doktorka i dodaje:

- Pedeset posto ljudi koji su osetljivi na gluten, osetljivi su i na kazein iz mleka, a to je zbog problema s imunitetom, crevnim mikrobiomom i činjenicom da su enzimi potrebni za digestiju glutena i kazeina isti (DPPIV da budemo konkretni). Soja zahteva iste digestivne enzime za razgradnju, tako da dolazimo do tri velika nevaljaca: glutena, mlečnih proizvoda i soje.

Šta učiniti?

Informer

gubitak kose

Testirajte se na osetljivost ili alergiju na gluten (IgG, IgM i IgA). Započnite eliminacijsku dijetu - eliminisite gluten, mlečne proizvode i soju iz ishrane na 4 nedelje. Vidite kako se osećate.
Imajte na umu da je mnogo "gluten free" proizvoda prepuno šećera i aditiva. Dodatno, gluten nosi buđ iz skladištenja u velikim silosima, a ona je prilično štetna.

Postoji veza s autoimunim gubitkom kose - alopecija areata i osetljivošću na gluten, tako da ti pacijenti dobro prolaze bez glutena. Mnogim svojim pacijentima predlažem da se testiraju na osetljivost na gluten kako ne bi propustili to kao uzrok/faktor bilo koje vrste gubitka kose - AGA, telogenom efluvijumu ili ožiljnoj alopeciji.

Pokušajte da živite bez glutena. Ako se osećate bolje, dobili ste odgovor. Vaša kosa će to samo slediti - zaključuje doktorka Gorana.

BONUS VIDEO: