Autor: Informer.rs

24.12.2022.

10:26

Foto: Printscreen You Tube Vogue

Magazin

PRAVI TAŠNE I OD GROŽĐA! Britanska dizajnerka Stela Makartni pomera granice (VIDEO)

Ona, verovali ili ne, tašne pravi od pečuraka i grožđa!

Od osnivanja brenda 2001. godine, Makartnijeva je za kolekcije tašnica koristila materijal od recikliranog poliestera i poliuretana, prošle godine prva je među svetskim dizajnerima predstavila tašnu od micelijuma, kože pečuraka, a nedavno i od materijala dobijenog od grožđa.

- Kada sam pronašla ovu opciju s otpadom od grožđa, bila sam toliko uzbuđena, ne samo zato što se nabavlja iz vinarija u blizini mesta gde je i naša radionica, nego zato što je reč o reciklaži i zaštiti prirode - izjavila je Stela Makartni za magazin "Mari Kler".

I "Ermes" podržao kožu od pečuraka


Čuveni francuski brend "Ermes", sinonim za luksuzne tašne, prošle godine podržao je proizvodnju micelijuma kao zamene za kožu. Mnogi brendovi, među kojima i "Guči", "Balensijaga" i "Sen Loran", zajedno sa Stelom Makartni osnovali su i konzorcijum za ulaganje u proizvodnju veganske kože milo. Iza projekta stoji američka kompanija "Bolt Threads", koja se obavezala da ih snabdeva materijalom. Od pečuraka se uzima podzemni korenski deo, micelijum, nežna, mrežasta struktura koja se kasnije prerađuje u "kožu".

U saradnji sa kompanijom "Planet of the Grapes", dizajnerka je lansirala zanimljivu kolekciju tašnica u nekoliko boja inspirisanu minimalizmom 90-ih godina.

Samanta Miro, vlasnik kompanije "Planet of the Grapes", koja proizvodi kožu od grožđa, objasnila je za "Mari Kler" da je reč o pionirskom procesu u industriji materijala.

- Ostaci grožđa posle proizvodnje vina suše se na prirodnoj sunčevoj svetlosti, usitnjavaju i melju, a prah se potom meša sa drugim prirodnim materijalima i preliva preko tkanine u kalupu. Postupak je sličan postupku proizvodnje papira, a dobijeni materijal podseća na kožu. Ceo proces traje četiri do pet nedelja - rekla je Miro.

Nove "S wave" tašnice od inovativnog materijala koštaju 1.830 dolara.

Podsetimo, cena tašnice iz njene prošlogodišnje limitirane serije izrađene od kože pečuraka bila je 2.100 dolara.

bonus video: