Autor: Informer.rs

20.01.2023.

12:30

Foto: Tanjug/AP

Magazin

VOZITE SE BEZBEDNO I PO SNEGU! Ovo su pravila koja bi trebalo da poštujete

Čak ni najiskusniji vozači nisu oduševljeni kada moraju da voze po snegu, osim što snežne padavine smanjuju vidljivost, stvaraju i klizav put zbog čega postoji šansa da dođe do sudara.

Takođe kada je temperatura ispod nule morate da brinete o posledicama koje se zimi stvaraju, a ni gusta magla nam ne ide u prilog.

U takvim uslovima vozači su iznenađeni i ponekad previše agresivno pritiskaju papučicu kočnice, što dovodi do blokiranja točkova i proklizavanja automobila.

Zato, usporite, ubacite menjač u nižu brzinu i zaustavite vozilo laganim dodirom kočnice. Ovo će sprečiti točkove da se blokiraju i aktiviraju ABS sistem.

Informer

Sneg

Naglo okretanje volana takođe može biti opasno jer točkovi ne prijanjaju za podlogu kao u normalnim uslovima vožnje, pa naglim okretanjem točka možete stvoriti negativan efekat ekvivalentan naglom kočenju.

Takođe, smanjite pritisak na papučicu gasa, jer osim veće potrošnje, proklizavanje točkova neće vam doneti ništa dobro.

Laganim otpuštanjem kvačila pustite da se vozilo polako pokrene, zatim umereno dozirajte gas i menjajte brzine glatkim pokretima. U svakom trenutku budite izuzetno fokusirani na sebe, ali i na druge učesnike u saobraćaju.

Držite sigurnosnu udaljenost veću nego što mislite da je dovoljna – na primer, ako za idealne uslove držite rastojanje na oko 20 metara, onda u snegu i ledu povećajte ga na najmanje 50 metara.

bonus video: