02.02.2023.

15:45

Foto:

Magazin

OD DOSADE, DO UZBUĐENJA! Ovo je 5 razloga zbog kojih psi laju i kako to da rešite!

Mnogi psi laju i to je sasvim normalno, međutim da li ste znali da postoje različiti razlozi zbog kojih to rade.

Na jednom Instagram profilu posvećenom ljubimcima, objašnjeno je koji to tipovi laveža postoje i kako da ih umanjite:

1. DOSADA

Psi koji su mentalno i fizički nedovoljno stimulisani, laju kako bi ublažili svoju dosadu. Posveti mu vreme tokom dana, omogući dosta igranja i vežbanja. To može pomoći u smanjenju ove vrste lajanja. Izvedi ga u duže šetnje, kako bi se dodatno izmorio. Kada ne možeš da budeš sa njim, ostavi mu neke stimulativne igračke, možeš i neke punjene hranom, kako bi se zanimao i zaboravio na lajanje.

2. STRAH/ANKSIOZNOST

Psi koji su uplašeni, uznemireni ili pod stresom, mogu koristiti lajanje kao način da izraze svoju potrebu da nestane "strašna" ili stresna stvar ili situacija. Potrebno je pomoći psu da nauči da ono čega se plaši nije pretnja i to ključ u rešavanju ovog problema.

Informer

pas

3. UPOZORENJA

Neki psi, a naročito "čuvari" ili mešanci, laju kako bi upozorili na prisustvo nečeg novog u okruženju. Na primer, ako pas "histerično" laje kada dostavljač/poštar dođe na vrata, nauči ga snažnom znaku opoziva ("dođi") i iskoristi to da prekineš lajanje. Nagradi psa što je prestao da laje i došao do tebe, a postepeno to možeš proširiti i na komande "dođi", "lezi" i "ostani".

4. PAŽNJA

Lajanje može biti odličan način da psi privuku pažnju ljudima. Čak iako vičeš na psa, time zapravo možeš pojačati njegov odgovor, tj. lajanje. Kao i u drugim primerima i ovo se može izmeniti uz izgovaranje komandi, ali takođe možeš pokušati i sa ignorisanjem. Važno je samo da istraješ u svojoj nameri.

5. UZBUĐENJE

Mnogi psi koji postanu preterano uzbuđeni i kojima nedostaje kontrola impulsa, mogu lajati da izraze svoj entuzijazam. U ovom slučaju, važno je skrenuti mu pažnju nekim drugim stvarima, poput izvođenja trikova, ali i osnovnih komandi. Sedi, lezi, daj šapu, okreni se... bilo šta od ovoga će mu skrenuti pažnju, a naravno, kada posluša, ne zaboravi da ga nagradiš.