Autor: Informer.rs

03.02.2023.

16:20

Foto: Reuters

Magazin

ČUVENU HALJINU PAKA RABANA NOSILA JE OVA POPULARNA GLUMICA! Izgledala je kao milion dolara u zelenoj kreaciji (FOTO)

Pako Raban se na modnoj sceni pojavio šezdesetih godina prošlog veka, prvo je radio kao kreator nakita za Živanši, Dior i Balensijagu, da bi 1966. pokrenuo sopstvenu modnu kuću.

Njegov zaštitni znak je bila smelost da spaja nespojive dizajne i materijale. Imao je neobičan i autentičan stil kom su se mnogi divili.

Najpozatiji je po metalik kombinacijama. Prvu kolekciju je predstavio 1966. godine koristeći plastiku. Debitantska kolekcija pod nazivom "12 nenosivih haljina u savremenim materijalima" uznemirila je francuski modni svet i podstakla Rabana da odredi smer njegove dizajnerske budućnosti.

Podstaknut entuzijastičnim američkim sledbenicima i duhom eksperimentisanja iz 1960-ih, Raban je prešao s plastike na metal, papir, dugmad i krzno, usput odevajući Miju Farou, Odri Hepbern i Džejn Fondu.

Iako su njegovi dizajni bili netradicionalni, rekao je:

- Ja sam jedan od najklasičnijih kreatora mode. Sen Loren, Balensijaga, Živanši i Karden su barok.

Dve godine kasnije kreirao je čuvenu zelenu haljinu koju je savršeno iznela Džejn Fonda u naučnom fantastičnom filmu 'Barbarela'i to ga je proslavilo, jer je film doživeo kultni status, a mnogi su hvalili estetiku celokupnog ostvarenja.

Te iste, 1968. godine je počeo da sarađuje sa Puigom na kreaciji parfema po kojima je takođe postao poznat.

On se 1999. godine penzionisao i od tada su ga retko viđali u javnosti, a mnogi su pričali da je on sinonim za estetiku, kao i da su njegovi parfemi bili najprodavaniji.