Autor: T. Đurković

15.02.2023.

13:21

Foto: Shutterstock

Magazin

10 NAČINA DA POBOLJŠATE SVOJ ŽIVOT! Ako ovo uradite, donosićete bolje odluke!

1. Uvek razmatrajte sve posledice izbora koji donosite

Ukoliko vam se ukaže nova šansa za boljitak, ne srljajte u realizaciju. Ponekad ideje mogu delovati odlično, ali ako pustite "da prenoći", ponekad se desi da promenite mišljenje. Svaku ideju razmotrite iz više uglova i tek tada ćete biti sigurni da ste uradili pravu stvar.

Ako unapred predočite sebi sve posledice neke radnje, a ne samo njene dobre strane, to će vam pomoći u odabiru najboljeg rešenja.

2. Pokušajte da razumete sebe i da racionalizujete svoje emocije

Kada vam se učini da je neka ideja korisna za vas, emocije postaju snažnije i vi reagujete u afektu. Ponekad naše emocije mogu da nas navedu na pogrešan put tako da ne sagledamo realno situaciju pred sobom.

Emocije su svakako dobra stvar i ne treba ih potiskivati, ali treba biti oprezan sa njima jer mogu zamagliti vaše rasuđivanje.

Informer

Sreća
 

3. Strah sputava donošenje odluka

Ukoliko krećete u novi posao ili imate na umu neku novu ideju, važno je da zadržite pozitivan stav o tome. Preveliki strah i nesigurnost mogu vas dovesti do odustajanja čak i pre nego što ste počeli.

Zbog toga može da se desi da kasnije zažalite zbog propuštenih šansi.

4. Dobro procenite prednosti i nedostatke

Kada donosite odluke, važno je da stvorite jednu vrstu strategije. Ne bi bilo loše da sve stavite na papir. Povucite liniju na sredini hartije i na jednoj strani popišite dobre, a na drugoj loše strane.

Posvetite neko vreme razmatranju opcija. Važno je da ne mislite da gubite vreme time što ćete i po nekoliko dana zapisivati pozitivne i negativne misli vezane za tu odluku. Kada smatrate da je vaša lista gotova, podvucite dve ili tri najvažnije stvari na joj. Uporedite kolone i jasno ćete videti koja strana nadmašuje koju.

Informer

 

5. Negujte vrednosti za koje se zalažete

Ukoliko se dvoumite oko neke odluke važno je da dilemu rešite na osnovu ličnih stavova i vrednosti. Na taj način ćete biti svesni toga kao se osećate i kako želite da delujete. Ne možemo donositi ispravne odluke ako ne znamo šta je za nas zaista važno.

6. Preterana briga dovodi do donošenja pogrešnih odluka

Donošenje odluka može predstavljati ogroman problem za ljude koji pate od anksioznosti i preterane zabrinutosti. Kao što pozitivne misli mogu pozitivno da utiču, tako negativne mogu da dovedu do preteranog stresa. Osoba koja planira nešto lepo može samoj sebi uništiti osećaj zadovoljstva time što će preterano brinuti o eventualnim posledicama.

Informer

 

7. Logičnost

Emocionalne odluke su opravdane ukoliko su zasnovane na logičkom rešenju. Pri donošenju odluke važno je da budete svesni svih faktora koji su vam važni. Nakon što uporedite te faktore i procenite njihovu relativnu vrednost, bićete sigurni da ste izbegli subjektivnost i da ste odluku doneli logičkim zaključivanjem.

8. Zadržite integritet

Ukoliko ste već doneli odluku, trebalo bi da čvrsto stojite iza svojih uverenja i da ih argumentovano branite. Kompromis nudi odlična rešenja i uvek je poželjno saslušati tuđe mišljenje o svakoj temi, ali je najvažnije da ostanete čvrstog karaktera i da vaš integritet nikada ne bude ugrožen.

Informer

 

9. Budite sigurni u ono što želite

Pre donošenja bilo kakve odluke važno je da budete svesni da je upravo to ono što želite i što će vas učiniti srećnim. Ukoliko imate više izbora, uverite se da ste izabrali onaj pravi. Ako odluka i izostane, razlog tome može biti da ni jedna opcija nije bila dovoljno dobra.

10. Poslušajte savete ljudi iz vaše okoline

Mnogo odluka, vrlo važnih i manje važnih treba doneti u toku života. Svakodnevno se susrećemo sa malim izazovima koje treba rešavati odmah.

Zbog toga što većinu nas u dređenim trenucima brine nesigurnost, dobro je da se posavetujemo sa prijateljima, porodicom, kolegama... Ono što je važno jeste da znamo granicu do koje dozvoljavamo drugima da utiču na naše odluke.