Autor: Informer.rs

16.02.2023.

07:21

Foto:

Magazin

NEVEROVATNA SUDBINA! Priča o svešteniku sa Titanika koji je odbio da se spase dok drugi umiru (FOTO)

On je dobio poziv za venčanje svog mlađeg brata Vilijama iz Njujorka, koji je želeo da upravo Tomas bude taj koji će izvesti obred. Zbog toga je sveštenik napustio svoju parohiju i ukrcao se na Titanik.

Sudbina

Otac Tomas kupio je kartu i postao jedan od putnika na Titaniku kada se ovaj brod otisnuo na sudbonosno putovanje 10. aprila 1912. godine.

Poslednjeg jutra plovidbe, 14. aprila, Tomas je ispunio želju pojedinih putnika na brodu i držao misu za putnike druge i treće klase.

Nakon što je Titanik, malo pre ponoći, udario u ledeni breg i počeo da tone, otac Tomas je smatrao da mu je dužnost da pomogne uplašenim putnicima - duhovno, ali i fizički.

Dva puta odbio da se ukrca u čamac

Preživeli sa broda svedočili su kasnije da je sveštenik dva puta odbio da se ukrca u čamac za spasavanje. Umesto toga, pomagao je putnicima treće klase da dođu do viših nivoa i hrabrio okupljene, piše istorijskizabavnik.rs

Čak i kada je zavladala opšta panika i kada je postalo jasno da mesta u čamcima nema za sve, sveštenik je odbio da se spase. Do samog kraja, govorio je molitve, ispovedao i davao oprost putnicima koji su ostali zarobljeni na brodu koji je tonuo nakon što su svi čamci odavno spušteni u ledenu vodu.

Telo sveštenika Tomasa Bilsa nikada nije pronađeno. Katolička crkva je pokrenula proces njegove kanonizacije.

Otac Tomas Bils na kratko je prikazan i u filmu "Titanik" iz 1997. godine.