Autor: Informer.rs

24.02.2023.

22:00

Foto: Printscreen You Tube/JewishNewsOne

Magazin

NAUKA KAŽE DA JE ONA NAJLEPŠA ŽENA NA SVETU! Da li se slažete? (FOTO/VIDEO)

Koncept lepote se menja tokom vremena i trendova, ali su 2012. godine, od više od 8.000 učesnika, naučnici izabrali tada 18-godišnju studenticu Florens Kolgejt za vlasnicu savršenog lica.

Britanska kompanija Lorraine Cosmetics sponzorisala je takmičenje za pronalaženje "savršenog lica", a Florens, sa "sjajnom kožom, prirodno plavom kosom i blistavim plavim očima, proglašena je za trijumfalnog pobednika".

Posle prve pobednice, titula je dodeljivana još nekoliko puta, a poslednja žena sa najlepšim licem bila je glumica Džodi Komer. Njeno lice je kao savršeno definisao dr. Džulijan De Silva tehnikom mapiranja kroz kompjuterski program.

U slučaju Florens, njena lepota je definisana bez šminke:

- Takmičarima je bio zabranjen ulazak ako su imali plastičnu operaciju ili hemijsko poboljšanje lica - piše Daily mail.

Uprkos njenoj prelepoj boji kose i očiju, nije zbog toga dobila titulu. Naime, simetrija njenih crta lica je gotovo savršena prema zlatnom preseku.

Jedan od ključnih elemenata savršenog lica prema zlatnom preseku je simetrija i proporcije. Ova metoda procene lica zasniva se na podeli lica na tri jednaka dela: gornji deo lica (od obrve do linije kose), srednji deo lica (od linije kose do vrha nosa) i donji deo lica (od vrha nosa do brade). Pored toga, postoje i drugi delovi lica koji se smatraju ključnim za savršen izgled, kao što su veličina očiju, oblik nosa i usana i uglovi vilice.

Zlatni presek ili zlatni broj je 1,618 što je zapravo odnos između dva broja. Odnos Florens Kolgejt je savršenih 1,618, dok je Džodi Komer 94,52 ODSTO tačna u odnosu na zlatni odnos.

- Čini se da je simetrija veoma važan pokazatelj privlačnosti. Iako to ne shvatamo u našim svakodnevnim interakcijama, na licima većine ljudi desna i leva polovina su zapravo prilično različite - objasnila je Karmen Lefevr sa škotskog Univerziteta Sent Endruz.