26.03.2023.

15:49

Foto: Shutterstock

Magazin

ZA MLADOLIK IZGLED! Ovi indonežanski trikovi pomažu da usporite starenje kože!

Indonezija je poznata po tradicionalnoj lepoti i metodama nege kože koje se prenose sa generacije na generaciju. Evo nekih od trikova protiv starenja i nege kože koji se koriste u ovoj najvećoj ostrvskoj državi na svetu.

Kemiri ulje

Kemiri ulje (reč je o plodvima sličnim lešnicima) se koristi za hidrataciju kože i poboljšanje njenog tonusa. Kemiri orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama i vitaminima A i E, što ih čini odličnim izvorom antioksidanata i hranljivih materija za kožu. U domaćoj varijanti može da posluži ulje lešnika.

Informer

Kemiri ulje zamenite uljem lešnika, badema, oraha...

Pirinčano brašno

Osim što koriste pirinčano brašno pomešano sa vodom kao masku za lice, Indonežanke prave i specijalne pilinge za telo. Piling pasta pravi se od mlevenog pirinča, đumbira, oraha, korena kurkume, cimeta i sandalovine u prahu, tako što se samelju svi sastojci. Ovaj prirodni piling omekšava i čisti kožu, ali ga koristite samo za telo.

Gurah

Gurah je tradicionalna indonežanska metoda koja se koristi za čišćenje i osvežavanje respiratornog trakta, a reč je o vrsti inhalacije. Ovaj postupak takođe pomaže u uklanjanju toksina iz tela, što je važno za održavanje zdrave kože. Gurah podrazumeva udisanje pare koja dolazi iz ključale vode uz dodatak raznih biljaka, poput đumbira, eukaliptusa, nane i drugih.

Informer

Crni pirinač je bogat antioksidansima i vitaminom E

Crni pirinač

Crni pirinač je bogat antioksidansima i vitaminom E, koji pomaže da koža ostane mlada. Takođe je bogat niacinom, koji poboljšava protok krvi i pomaže u održavanju zdrave kože.

Kefir

Kefir je piće koje se proizvodi fermentacijom mleka i bogato je probioticima. Probiotici pomažu u održavanju zdrave crevne flore, što može da ima pozitivan efekat na kožu.