Autor: Informer.rs

28.03.2023.

08:10

Foto: Printscreen You Tube AFP News Agency

Magazin

NOV POČETAK U TREĆEM DOBU! Bečki penzioneri pokrenuli biznis - u staračkom domu prave pivo (VIDEO)

Projekat su zajedno sa menadžmentom doma započeli pre dve godine, u vreme pandemije, kada su i kretanje i posete bili zabranjeni ili ograničeni. Otvaranje male pivnice u podrumskim prostorijama imalo je cilj da poboljša motoričke i kognitivne sposobnosti stanara, zabavu i zadovoljstvo i razbijanje dosade.

SNIMAK IZ STARAČKOG DOMA POGLEDAJTE KLIKOM NA OVAJ LINK

- Svi koji su želeli bili su uključeni u čitav proces proizvodnje: od pranja boca do etiketiranja. Zajedno s kuvarom melju slad, pasiraju, prate temperaturu, kuvaju ječam, fermentišu pivo i toče ga u boce. Dosad su napunili oko 15.000 boca, ali nedavnim proširenjem proizvodnje godišnje će, umesto 6.000, moći da proizvode 12.000 boca piva - piše bečka štampa.

Dom je dobio i novi prostor za degustaciju u kojem će moći da uživaju stariji građani iz celog naselja, a snabdevaće i ostale staračke domove i klubove penzionera.

U ponudi je lager pivo ćilibarske boje "oma" (na nemačkom "baka") i "opa" (na nemačkom "deda"), kao i svetlo pivo "helga" i "helmut".

- U proizvodnji su korišćena četiri prirodna sastojka: bečka planinska izvorska voda, hmelj, kvasac i slad. Pivnica je uređena u industrijskom stilu i prilagođena i za osobe s invaliditetom. Mnogi naši stanovnici su bili znatiželjni da saznaju kako pivo stiže do čaše i mi smo im to omogućili - kaže Robert Gušelbauer, šef gastronomskog menadžmenta.

Pojedini bečki starački domovi proizvode i svoj med, mešavine začina, prave kolače u svojoj poslastičarnici, a sve proizvode prodaju u suvenirnicama u okviru domova. Pivo iz pivnice "Acgerzdorf" košta dva evra po boci.