29.03.2023.

18:46

Foto: freepik

Magazin

OVIH NEKOLIKO STVARI će vam pomoći da umirite psa tokom grmljavine!

I dok su jedni hrabri i takoreći gluvi na sve osim na šuškanje hranom, postoje i oni psi kojima grmljavina ili petarde predstavljaju veliki stres.

Kako biste umirili psa u ovim situacijama, potrebno je da primenite sledeće stavke:

  • Stavite psa u najmirniju sobu
  • Posvetite mu dovoljno pažnje
  • Zamračite prostoriju
  • Umotajte ga
  • Posavetujte se sa veterinarom

MIRNA SOBA

Kada primetite da se sprema nevreme, uvedite psa u mirnu prostoriju. Donesite mu njegov krevetić ili pokrivač i udobno ga smestite. Ostavite mu nekoliko igračkica, a najbolje bi bilo da budete uz njega. Ako to nije moguće, ostavite neku svoju nošenu garderobu, kako bi se osećao smirenije.

Informer

pas

PAŽNJA

Pažnja od vlasnika je dobra ideja bilo u obliku maženja ili čak igranje lopticom. Ovo zavisi od psa do psa i treba probati, neće svaki pas želeti da se igra.

ZAMRAČITE PROSTORIJU

Spustite roletne i navucite zavese. Na ovaj način ćete napraviti mirniju i tišu atmosferu.

UMOTAJTE GA

Uzmite komad odeće i obmotajte vašeg psa oko stomaka. Blagi pritisak može da ublaži anksioznost i da učini da se pas oseća sigurnije.

POSAVETUJTE SE SA VETERINAROM

Ukoliko ovi saveti ne pomažu, a vaš ljubimac je veoma anksiozan tokom oluje, najbolje je da se javite veterinaru. Postoje lekovi za ublažavanje anksioznosti koji mogu pomoći, ali ih nikako nemojte davati na svoju ruku i bez prethodne konsultacije veterinara, navode na jednom profilu na društvenoj mreži Instagram, posvećenoj ljubimcima.