03.04.2023.

19:00

Foto:

Magazin

10 SAVETA! Kako da unapredite veštinu komunikacije s drugima?

Postoji mnogo načina na koje možete poboljšati svakodnevnu komunikaciju sa drugima. Evo nekoliko saveta koji bi vam mogli biti korisni. 

Slušajte aktivno

Kada razgovarate sa nekim, pokušajte da budete prisutni u trenutku i aktivno slušajte šta priča. Ne dozvolite da vas ometaju druge stvari, poput mobilnog telefona ili drugih ljudi.

Postavljajte pitanja

Postavljanje pitanja je dobar način da izrazite interesovanje za nekoga i pokažete mu da ste zainteresovani za ono što govori. Pitanja takođe mogu biti korisna u razjašnjavanju stvari koje niste razumeli.

Informer

Pokažete da ste zainteresovani za ono što sagovornik govori

Koristite jasan i razumljiv jezik

Pokušajte da koristite jednostavan, razumljiv jezik koji drugi ljudi lako razumeju. Ako koristite tehničke termine, objasnite šta oni znače.

Budite oprezni u izboru reči

Reči koje koristite mogu imati veliki uticaj na ljude oko vas, zato budite oprezni u izboru reči i izbegavajte uvredljive ili negativne reči.

Pokažite empatiju

Pokažite drugima da vam je stalo do njihovog mišljenja i osećanja. Empatija može da pomogne u izgradnji odnosa i poboljšanju komunikacije.

Informer

Ako imate bilo kakvih nedoumica ili problema, podelite ih sa drugom osobom

Koristite pozitivne komentare

Umesto da se fokusirate na negativne aspekte, pokušajte da identifikujete pozitivne stvari u razgovoru i izrazite ih. Ovo može da pomogne u stvaranju pozitivne atmosfere.

Budite strpljivi

Komunikacija može da bude teška, posebno ako razgovarate sa nekim kome je teško da se izrazi. Budite strpljivi i ne prekidajte drugu osobu dok govori.

Budite otvoreni

Pokušajte da budete otvoreni i iskreni u svojim razgovorima. Ako imate bilo kakvih nedoumica ili problema, podelite ih sa drugom osobom. Ovo može da pomogne u izgradnji poverenja i poboljšanju odnosa.

Informer

Pokušajte da osvevstite svoje telo

Razmislite o svom govoru tela

Vaše telo i govor tela mogu da kažu više od vaših reči. Pokušajte da zadržite otvoreno telo i izbegavajte gestove koji bi mogli da budu uvredljivi ili neprikladni.

Vežbajte

Vežbajte ove tehnike i primetićete poboljšanje u komunikaciji sa drugima. Usavršite veštinu fokusiranja na sagovornika, razumevanja perspektive drugog i aktivnog slušanja.