26.04.2023.

15:00

Foto: AP/Photo

Magazin

FANOVI ODUŠEVLJENI! Lični i drugi predmeti iz kolekcije Fredija Merkjurija na aukciji

Kako navodi BBC, Merkjuri je kolekciju, koju je gradio preko 30 godina, držao u svojoj vili u Kensingtonu, koju je nakon smrti 1991. ostavio Ostinovoj, sa kojom je bio u vezi.

 - Kolekcija vas uvodi dublje u ličnost i čoveka kojeg sam poznavala - rekla je Ostinova. Među najvrednijim predmetima je i radni tekst pesme ''We Are The Champions'', jedne od najvećih pesama Kvina, uz koji stoje i radne verzije harmonija i akorda, što je sve ispisano na devet stranica, i čija se vrednost procenjuje na između 200.000 i 300.000 funti.

Početna cena do sada neviđenog radnog teksta pesme ''Killer Queen'', napisanog na jednom listu papira, biće između 50.000 i 70.000 funti. Ostinova je navela da će joj posebno biti teško da se rastane od stihova, pošto ''pokazuju najlepšu stranu čoveka'' kojeg je poznavala.

 - Na tim tekstovima vidi se umetnički proces, tok rada. Precrtavanja, preispitivanja, preformulacije -  rekla je. Meri Ostin je upoznala Fredija Merkjurija 1970, kada je izašla na sastanak sa gitaristom Kvina Brajanom Mejem, nakon čega su zapravo njih dvoje započeli romansu.

Ostali su zajedno i nakon što joj je Merkjuri otkrio da je gej, a ona je bila među malobrojnim ljudima koji su o njemu birnuli nakon što je oboleo od side. Merkjuri je jednom rekao za Ostinovu:

"Nema toliko ljudi kojima bih se obratio. A među onima kojima mogu je Meri''.

Ostinova je retko govorila u javnosti otkako je Merkjuri preminuo. ''Nedostaju mi zabava, humor, toplina i njegova energija'', rekla je Ostinova.

Među umetninama koje se nalaze u kući u Kensingtonu su i dela Matisa i Šagala, kao i Pikasov portret koji je bio izložen iznad stola za kojim je Merkjuri doručkovao.

 - Volim da sam okružen lepim stvarima. Želim da vodim viktorijanski život, okružen izuzetnim neredom -  govorio je Merkjuri.

Od garderobe koja će se pojaviti na aukciji je i scenska obuća koju je Merkjuri nosio, uključujući i cipele sa šljokicama i lažnim krznom, krunu sa dragim kamenjem i kraljevski ogrtač, koje je nosio osamdesetih godina. Na aukciji će se naći i pojedini lični predmeri, poput telefona koji je Merkjuri držao pored svog kreveta, ručno izrađenog mermernog bara, kao i srebrnog češlja za brkove.

Svih 1.500 artikala biće izloženo u londonskom Sotbiju tokom leta u nizu posebno dizajniranih galerija, pre nego što budu prodati u septembru. Očekuje se da će ukupna vrednost predmeta na aukciji dostići više od šest miliona funti, a deo prihoda biće doniran u dobrotvorne svrhe.