02.05.2023.

16:21

Foto: freepik

Magazin

SRPSKI RESTORAN među 100 najboljih u Njujorku!

U Njujorku ima više od 20.000 restorana, a na listi od 100 najboljih u izboru "Njujork tajmsa" odnedavno se nalazi i "Kafana", omiljeno mesto nostalgičnih Jugovića, ljubitelja mesa, srpskih specijaliteta i balkanskih vina, piše "Vino i fino".

Restoran "Kafana" u Ist Vilidžu na Menhetnu, pre 15 godina otvorili su Vladimir Ocokoljić i njegova supruga, glumica Maša Dakić, a ponuda i ambijent očigledno su osvojili svetski cenjenog gastro-kritičara Pita Velsa, koji je i autor "Tajmsove" liste najboljih restorana.

- Pite od spanaća i sira koje su visoke kao parče rođendanske torte, pečene crvene paprike s čilijem, domaće kobasice na žaru, čudne boce vina dok u uglu sviraju balkanske melodije. Treba biti u "Kafani" - opisuje Vels restoran kome je dodelio odlično 83. mesto.

Autor priznaje da se rado vraća "Kafani", a i prošle godine imao je zanimljiv osvrt na njen meni.

- Veličine malih viršli, posluženi samo s lukom, ćevapi, nisu ni ljuti, ni slani, ni masni, ni prodimljeni, i uopšte nemaju nijedan ukus po kome obično prepoznajemo kobasice. Oni su puni samosvojnog karaktera i ukusa - napisao je Vels u prošlogodišnjoj kritici restorana o "Kafani". Tada je pohvalio i prebranac, za koji je rekao da je napravljen "od običnih sastojaka, koji su uzdignuti do stanja prosvetljenja".

Tagovi:
kafana zanimljivosti Restoran magazin najbolji restoran