06.05.2023.

10:34

Foto: EPAIMAGES

Magazin

OBIČAJI STARI 1.000 GODINA! Evo kako će izgledati krunisanje princa Čarlsa i Kamile!

Nakon smrti njegove majke, kraljice Elizabete Druge, 8. septembra 2022. godine, Čarls je postao kralj, a ceremonija krunisanja njega i njegove supruge Kamile će održati 6. maja 2023.

Kao i svi drugi britanski monarsi u prethodnih 900 godina i kralj Čarls Treći biće krunisan u Vestminsterskoj opatiji u Londonu. Poslednje krunisanje u Velikoj Britaniji bilo je pre čak 70 godina, kada je na presto došla kraljica Elizabeta Druga, majka kralja Čarlsa Trećeg.

Kako tradicija nalaže, kraljevsku povorku predvodiće kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi, duhovni vođa Anglikanske crkve. Iako običaji nalažu i poklanjanje zlatnih poluga suverenu, usled inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu, ovo će ipak izostati, a krunisanju će prisustvovati i manji broj gostiju. 

Iz Kraljevske palate, kralj Čarls Treći i kraljica Kamila uputiće se u Vestminstersku opatiju. Po završetku, vratiće se peške sa ostalim članovima porodice, u takozvanoj krunidbenoj povorci, a potom će sa balkona kraljevske rezidencije pozdraviti okupljene građane.

Informer

kralj Čarls i kraljica Kamila

Drugog dana slavlja održava se koncert muzičkih zvezda u zamku Vindzor, u zapadnom Londonu. Građani će se taj isti dan okupiti na velikom doručku krunisanja, što predstavlja određenu vrstu komšijske zabave i proslave prijateljstva.

Treći dan, ponedeljak, 8. maj, biće državni praznik, kad građani, po tradiciji čine jedni drugima dobra dela i volontiraju.

Zaposleni u Bakingemskoj palati već godinama u senci pripremaju ovu svečanost, takođe i snage bezbednosti, a šifra za krunisanje Čarlsa Trećeg je operacija "Zlatna kugla".

Suprotno ranijoj odluci kraljice Elizabete Druge, supruga kralja Čarlsa Trećeg trebalo bi da bude krunisana za englesku kraljicu i više neće nositi naziv "kraljica supruga".