Autor: Informer.rs

09.05.2023.

09:05

Foto: EPAIMAGES

Magazin

MODA KOJA POTIČE IZ 17. VEKA! Istorija malog šešira koji se nosi u posebnim prilikama (FOTO)

Manji ukrasni šeširi ili fascinatori zaista su i na ovom poslednjem velikom događaju za Britaniju, krunisanju kralja Čarlsa III, fascinirali one koji su obraćali pažnju i na stil zvanica. Pevačica Kejti Peri je bila u centru pažnje, a bilo je još nekih koji su zadivili publiku.

Sam izraz "fascinator" u vezi sa modom potiče iz 17. veku, ali tada se odnosio na maramu koju su žene nosile obmotanu oko glave, nalik na turban. Od reči "fastened", koja bi mogla da se prevede kao "pričvršćen", izvedeno je ime "fascinator" za vrstu šešira koji je žene što su ga nosile činio tajnovitim i privlačnijim.

Oni su deo tradicije, britanske modne istorije, a s obzirom na to da nemaju nikakvu funkciju, "uloga" im je da budu "posebni".

- Fascinatori su dizajnirani da stoje na glavi kao ukras i ne pokrivaju glavu poput šešira. Mogu da budu ukrašeni mašnicama, perjem, perlama, mrežicom i drugim ukrasima postavljenim na osnovu koja je pričvršćena trakom ili tankim rajfom za glavu. Nose se na formalnim događajima poput venčanja, formalnim zabavama, ali i u pozorištu ili koncertima klasične muzike, a često su alternativa šeširima za one koji vole da ih nose - pišu modni magazini.

Ipak, ma koliko fascinirali neku damu, prema stilistima, fascinatori nisu idealan izbor za svaku damu jer to zavisi i od njenog stila, ali i građe.

Zato za dame sitnije građe koje neguju klasičan stil preporučuju pre toku (male šešire bez oboda) sa mrežicom ili bez nje. Klasičan šešir je odgovarajući izbor za dame krupnije građe, a one prefinjene dame koje vole da budu u centru pažnje to postižu i fascinatorima.

Stilisti Stefan Džons i Filip Trejsi početkom novog milenijuma proslavili su fascinator i otad je deo najotmenijih događaja. 

Tagovi:
moda magazin stil Šeširi