Autor: Informer.rs

12.05.2023.

08:15

Foto: EPAIMAGES

Magazin

VALENTINO JE OBOJIO MODU U CRVENO! Životni put najstarijeg svetskog modnog dizajnera (FOTO)

Garavani je juče proslavio 91. rođendan, i mada se pre desetak godina zvanično povukao iz ateljea, njegove ideje i vizije tim dizajnera na čelu sa Pjerpaolom Piciolijem i dalje sprovodi u delo.

I aktuelna kolekcija "Red Valentino" obojena je u crveno, omiljenu Garavanijevu boju, odiše holivudskim šikom i upravo je to neizostavan motiv u gotovo svim sezonama.

Valentinove haljine se lako prepoznaju, rađene su od najfinije svile, šifona, čipke, često imaju i delikatne, unikatne vezove, pa čak i šavove. Garavani je među svojim kolegama poznat kao "vrhunski dizajner za detalje."

Prepoznatljiv logo

Stilizovano slovo "V" sa elipsom koja ga okružuje logo je brenda koji traje od 1979. Jednostavan i moderan, predstavlja bezvremensku eleganciju, po čemu je "Valentino" poznat od početka.

Obožavao je modu od malih nogu, a naročito su ga privlačili pozorište i opera, gde se, kako je pričao, divio lepoti raskošnih kostima.

- Bio sam tako očaran svim tim večernjim haljinama, tim šljokicama. Onda sam shvatio da je moj put da se bavim dizajnom - rekao je Valentino jednom prilikom.

Roditelji su podržali njegovu želju, pa je sa 17 godina u Parizu upisao studije mode. Sa diplomom je nekoliko godina šegrtovao u pariskim ateljeima, a 1959. godine, uz pomoć svog oca i poslovnog saradnika, postavio je temelje kuće "Valentino". Posle tri godine organizovao je svoju prvu modnu reviju u Piti palati u Firenci.

Sa haljinama u prepoznatljivoj crvenoj nijansi, revija je imala ogroman uspeh i smatra se Valentinovim velikim prodorom u svet međunarodne mode, piše "Farfeč".

Ubrzo je postao miljenik socijalista i aristokrata iz celog sveta i zvezda italijanske modne scene. Uz holivudske glumice i supruge istaknutih svetskih lidera, koje su rado nosile njegove kreacije, revije "Valentino" su postale društveni spektakl za koji se uvek tražilo mesto više.

Odlikovan Legijom časti

Kada je Garavani odlučio da se zvanično povuče iz ateljea, brend je osnovao virtuelni muzej, koji prikazuje njegova dela, a posebno je popularan dokumentarac o njegovoj karijeri - "Valentino: Poslednji car".

Za svoj rad odlikovan je francuskom Legijom časti.

U vreme kada je Garavani dobio prestižnu modnu nagradu "Niman Markus" 1967. godine, njegove klijentkinje bile su najpoznatije dame: Odri Hepbern, Elizabet Tejlor, Džeki Kenedi...

"Valentino" je zadržao tradiciju da u svakoj kolekciji ima bar jednu haljinu crvene boje, vrlo često i čuveni model "fijesta", a tašne, cipele, pa i aksesoari poput šalova, kaiševa i rukavica su najtraženiji...

Tagovi:
moda magazin dizajner Valentino Garavani