14.05.2023.

14:49

Foto: pexels.com

Magazin

MASLINU MOŽETE da GAJITE u SAKSIJI! List, plod i ulje imaju izuzetna blagotvorna svojstva!

Maslini odgovara svetlo mesto. Zaliva se umereno, jer ne podnosi višak vlage u zoni korenovog sistema. Od marta do maja zaliva se jednom u 10 dana, od juna do septembra jednom u 7 dana, ali po potrebi i češće (u zavisnosti od klimatskih uslova), a od oktobra do marta jednom u 15 dana. Višak vode iz podmetača obavezno prosuti, jer može da prouzrokuje truljenje korena.

Maslina, odnosno list, plod i ulje imaju izuzetna blagotvorna svojstva. Listovi se beru u proleće, dok su mladi. Koriste se u vidu čaja, praha, kapsula ili tečnog ekstrakta. Poseduju protivupalno, baktericidno i fungicidno dejstvo, utiču na širenje krvnih sudova i smanjene krvnog pritiska, smanjuju mogućnost nastanka srčanog udara i poboljšavaju propustljivost krvno-moždane barijere nakon moždanog udara. Zbog visokog sadržaja antioksidanasa, koristite se u prevenciji raka jetre, prostate, debelog creva, kože i raka dojke.

Informer

Maslinovo ulje smanjuje holesterol, krvni pritisak, sanira opekotine...

Maslinovo ulje utiče na smanjenje holesterola, krvnog pritiska, problema sa krvnim sudovima izazvanih dijabetesom, pomaže kod žutice i nadimanja. Koristi se i u terapiji kamena u žuči, za lečenje upale grla, promuklosti, bolesti desni, zatvora i za mršavljenje. Za probleme sa kožom i kosom, najbolje je primeniti ga u vidu obloga čime se saniraju opekotine, čirevi, ekcem, psorijaza, herpes, uklanjaju se strije, neguju ispucale usne i pomaže se rast kose i noktiju.