21.05.2023.

13:07

Foto:

Magazin

OTKRIVEN ŽESTOKI OKEANSKI PREDATOR STAR 450 MILIONA GODINA: Deluje slatko, ali je bio veoma opasan! (FOTO)

Istraživači iz Kine i Ujedinjenog Kraljevstva otkrili su fosile ranije nepoznatog euripterida poznatijeg kao morski škorpion. 

On potiče od pre 450 miliona godina iz perioda ordovicijuma, u istočnoj kineskoj provinciji Džeđijang, najranijeg zabeleženog u Kini, prenosi english.news.cn.

Istraživači koje predvodi Institut za geologiju i paleontologiju Nanđing pri Kineskoj akademiji nauka, obavestili su o retkom euripteridu iz formacije Venčang okruga Anđi.

Studija je objavljena u Žurnalu za paleontologiju.

- S okruglom glavom, sa paraboličnom školjkom, ova vrsta dugačka 15 centimetara izgleda slađe od ranije pronađenih vrsta euripterida - rekao je Vang Han, glavni učesnik istraživanja i student doktorskih studija sa Instituta.

- Međutim, to je zapravo bio žestoki okeanski predator - dodao je Vang.

Džang Juandong, istraživač sa Instituta i takođe član istraživačkog tima, rekao je da je euripterid pronađen u Anđiju najraniji zabeležen u Kini i da osvetljava ranu evoluciju euripterida.

Otkriveni su i fosili drugog morskog života u dubokom moru, poput sunđera.

- Pojava novih materijala i napredak paleontoloških istraživačkih metoda pružiće osnovu za dalja sveobuhvatna proučavanja kineskih euripterida - rekao je Džang.