Autor: Informer.rs

27.05.2023.

13:00

Foto: Shutterstock

Magazin

OVO SU NAJLEPŠE BILJKE ZA TERASU! Posadite ih i uživajte u prelepom ambijentu

Na terasi se možete opuštati tokom čitavog dana. Uz mirisne biljke koje se sade u ovo doba godine oplemenićete enterijer i učiniti ga prijatnijim.

Nekoliko biljaka posebno efektno deluju na balkonu, zbog svojih plodova i cvetova.

To su:

Jagoda mesečarka

Na terasi možete posaditi jagode i uživati u njenim plodovima. Postoji puno različitih vrsta, a jagoda mesečarka ima mirisne i ukusne plodove od aprila pa sve do jeseni. Ona ima i mirisne listove koji se šire, pa bi je trebalo saditi u žardinjerama.

Jagoda voli osunčane pozicije i dosta zalivanja, i presađuje se tek posle nekoliko sezona.

Muškatle

Raskošne muškatle takođe mogu da oplemene vašu terasu. Ima ih raznih vrsta i boja. Postoje obične i viseće muškatle, a idealno je ako ih sadite u korpe ili ukrasne saksije.

Muškatla je idealan izbor za osvežavanje prostora ili vrta. Ova biljka ne zahteva posebnu negu, dovoljno je povremeno zalivanje.

Informer

Terasa sa biljkama

Lavanda

Bledoljubičaste mirisne lavande, poreklom sa Mediterana, posebno će ulepšati balkon. Asociraće vas na more, a miris će oterati dosadne komarce. Lavanda se ne zaliva često, dovoljno je zaliti je jednom nedeljno.

Ruzmarin

I ruzmarin ima specifičan, osvežavajući miris. Ova drvenasta biljka, mirisnih igličastih listova, ima plavičasti cvet tokom proleća i leta. Osim što je dekorativan, ruzmarin je i lekovit. Lišće se upotrebljava za spremanje čaja koji je dobar za tegobe organa za varenje, a upotrebljava se i kao začin u kuhinji.