Autor: Informer.rs

01.06.2023.

14:10 >> 14:29

Foto: freepik

Magazin

DA LI ZNATE OSNOVNA PRAVILA BONTONA? Ovo su neka od njih

Sama reč bonton je francuskog porekla i znači - dobar ton (bon ton). Odnosno - dobar način ophođenja i komunikacije.

Ovo su neka od njegovih osnovnih pravila koja bi trebalo svako da zna:

U restoranu

Dame uvek imaju prednost prilikom ulaska ili izlazka iz prostorije. Ovo pravilo ne važi prilikom ulaska u restoran. Kada par ulazi u bilo koji ugostiteljski objekat, muškarac bi trebalo da uđe prvi.

Ovo pravilo ne važi prilikom izlaska iz restorana - žena se uvek propušta prva. A u samom restoranu dama je ta koja bira sto. 

Pravilo da muškarac naručuje u restoranu je uglavnom zaboravljeno. Trebalo bi znati da, prema bontonu, muškarac naručuje u restoranu.

Kada žena zna šta želi da naruči, treba da kaže muškarcu, a potom da on bude taj koji će preneti konobaru. Isto tako, prema bontonu, muškarac bi trebalo da bira vino.

Informer

Escajg

Escajg posle jela

Ovo pravilo bontona uvek izaziva polemiku. Postoji mnogo teorija o priboru za jelo - na koji način se jede, koji se koristi, šta se radi nakon obroka...

Ipak, jedno pravilo je najvažnije  - escajg se tokom jela nikada ne ostavlja na ivicama tanjira. Viljuška i nož se odlažu blago ukršteni u samom tanjiru.

Hodanje

Na stepenicama, prema bontonu, muškarac i žena bi trebalo da idu jedan pored drugog. Ukoliko nema prostora za tako nešto, dama je ta koja ide napred.

Prilikom silaženja niz stepenice, uvek muškarac ide napred. 

Ovakvo pravilo proizilazi iz pretpostavke da će muškarac biti u mogućnosti da zaštiti žensku osobu u slučaju pada ili neke nezgode.