Autor: Informer.rs

04.07.2023.

11:48

Foto: Shutterstock

Magazin

Naučnici ne mogu da veruju svojim očima! Ono što je snimljeno na Marsu šokiralo je sve (FOTO)

 

Naučnici, nažalost, nisu naredili roveru da se približi objektu i prikupi uzorak tako da za sada ne znamo tačan sastav i poreklo ovog marsovskog "šlaufa".

 - Ne mogu reći s apsolutnom sigurnošću da se ne radi o meteoritu. Jedino da je to jako, jako mala verovatnost. Naime, u ovoj regiji u kojoj se nalazimo ima mnogo stena s izdubljenom unutrašnjošću -  rekao je astrogeolog Džim Rajs s Državnog univerziteta Arizona.

Na ovom području uglavnom nailazimo na sedimente, stene stare nekoliko milijardi godina.

 - Njih su nanele poplave u velikoj rečnoj dolini Neretve, iz koje je u ovo područje stigla sva voda, kamenje i sediment. Ova stena je verovatno nanesena s nekog drugog mesta -  smatra Rajs.

Verovatno su neke čitaoce, uz vest o neobičnoj steni, iznenadili i nazivi poput doline Neretve s obzirom na to da ipak pričamo o Marsu, a ne o Balkanu. Bez brige, ne radi se o pogrešnom prevodu. Naime, Perseverance je sleteo u krater Jezero, koji je dobio ime po selu u Bosni i Hercegovini. Radi se o depresiji širine 45 kilometara koja se nalazi na Marsovoj severnoj polovini.

Područja u blizini kratera takođe su dobila imena po rekama koje teku kroz BiH, ali i Hrvatsku. Tako se odmah pored mesta sletanja nalazi dolina Neretve, koja zapravo predstavlja osušeno korito drevne reke. Jugozapadno od kratera Jezero je dolina Une, a severno dolina Save.

Informer

Krofna na Marsu?

Inače, rover je stenu prvi put primetio 15. aprila, kada ju je snimio s oko 300 metara udaljenosti.

Što se tiče neobičnog oblika, Rajs je kazao da se radi steni većoj od 25 centimetara i da se unutar nje verovatno nalazila još jedna kamena formacija koja je erodirala tokom vremena, nakon čega je nastala ova karakteristična šupljina.

Dodao je da bi uzrok ovog oblika krofne mogao biti i vetar koji je postupno širio i povećavao malene rupe ili šupljine u steni. S njim se ne slaže planetarni naučnik Paskal Li s Instituta SETI, koji smatra da bi se ipak moglo raditi o meteoritu s obzirom na to da se Mars nalazi u blizini asteroidnog pojasa.

 - Oko stene se nalazi manje kamenje i fragmenti pa se možda radi o meteoritu koji se raspao pri udaru. U tom slučaju je ovaj oblik krofne nastao nakon što je erodirao slabiji materijal unutar stene - kazao je Li.

 - Takođe je moguće da je ovu stenu sa sasvim drugog dela Marsa odbacio udar velikog asteroida. Preporučio bih da Perseverance skrene sa svog trenutnog kursa kako bi proverio o čemu se tačno radi - dodao je.

No to se izgleda neće dogoditi s obzirom na to da Perseverance već putuje u suprotnom smeru prema drugim povećim stenama s kojih namerava da prikupi uzorke.