24.07.2023.

19:00

Foto: pexels.com

Magazin

Živeli uz tekilu! Danas je njen dan, a ovo su manje poznate stvari o meksičkom nacionalnom piću

U Meksiku, ali i u celom svetu danas se obeležava Dan tekile. Ovo popularno piće pravi se od plave agave, posebne vrste biljke iz porodice ljiljana koja je kao deo svetske baštine pod zaštitom Uneska.

Ime je dobila po istoimenom gradu u pokrajini Halisko, a meksički zakon kaže da tekila nije tekila ako je proizvedena van ove teritorije.

Informer

Biljka agava

Prema istorijskim podacima, ovo meksičko nacionalno piće pravi se već pet vekova, iako se pominje da su drevni Asteci još prije dolaska Španaca 1521. pravili fermentisano piće od agave, koje su zvali oktli. Smatra se da su Španci nastavili s istom tehnologijom, a da su piću samo promenili ime.

Oko 1600. Don Pedro Sančez od Tagle, markiz od Altamira, počeo je sa intenzivnom proizvodnjom tekile u Halisku, a već 1608. uveden je i porez na ovaj proizvod.

Tekila kakvu danas poznajemo počela je da se proizvodi početkom 19. veka u Gvadalahari, a u 20. veku postala je popularna širom sveta. U Meksiku radi više od 100 destilerija koje proizvode 600 vrsta tekile, dok je ukupno registrovano čak 2.000 vrsta ovog pića, što je svrstava u sam vrh.

Kako se pije

Meksikanci tekilu pijuckaju, dok su Amerikanci pokrenuli trend ispijanja naeks, koji je zavladao ostatkom sveta. Služi se sa solju i kriškom limuna, pa postoji nepisano pravilo "poliži-srkni-pošizi".

Informer

Meksikanci vole da pijuckaju, a ostatak sveta je eksira

Deo dlana između palca i kažiprsta se ovlaži i posoli. Zatim se so poliže, "srkne" tekila i na kraju pojede limun.

I još nešto

* Agavi je potrebno 8 do 12 godina da sazri, posle čega se njen središnji deo tzv. srce, zvano pina, vadi. Pina je teška oko 50 kg, a iz jedne pine proizvede se oko 12 boca tekile.
* Tekila u sebi sadrži 600 različitih aroma.
* Za razliku od pića koja se prave od žitarica, ovo piće ne sadrži uopšte gluten, jer ga agava nema.