Autor: Informer.rs

22.07.2023.

13:33

Foto: Freepik.com

Magazin

Naučnici primetili nešto šokantno u svemiru! Ima dva lica, a tvrde da je rimski Bog (VIDEO)

 

 - Janus je rimski Bog sa dva lica, pa smo smatrali da je to veoma prikladno. Štaviše, Janus je bog tranzicije, a beli patuljak možda trenutno prelazi sa atmosfere napravljene od vodonika u atmosferu napravljenu od helijuma - napisala je u časopisu "Nejčer" (Nature) doktor astrofizike Ilarija Kajaco.

Zvezda se nalazi u galaksiji Mlečni put, na oko 1.300 svetlosnih godina udaljenosti od Zemlje u pravcu sazvežđa Labud. Svetlosna godina je razdaljina koju svetlost pređe za godinu dana, i iznosi blizu 9,5 triliona kilometara. Janus je prilično masivan za belog patuljka, sa masom 20 odsto većom od mase Sunca, sambijenom u nebesko telo prečnika koji je upola manji od Zemljinog.

 - Beli patuljci se formiraju na samom kraju života zvezde. Oko 97 odsto svih zvezda je predodređeno da postanu beli patuljci kada umru -  navela je Kajaco.

 - Naše Sunce, na primer, trenutno sagoreva vodonik u helijum u svom jezgru. Kada se vodonik u jezgru iscrpi, Sunce će početi da sagoreva helijum u ugljenik i kiseonik. Kada i helijum nestane iz centra, Sunce će izbaciti svoje spoljašnje slojeve u svemir, u događaju koji se zove planetarna nebula i jezgro će se polako skupljati i postati beli patuljak  -navela je.

Nakon što se formira beli patuljak, smatra se da će njegovi teži elementi potonuti u jezgro zvezde, dok lakši elementi, poput vodonika i helijuma, isplivaju na vrh.

 - Očekuje se da će mnogi beli patuljci proći kroz ovu tranziciju, a možda smo jednog uhvatili na delu zbog njegove konfiguracije magnetnog polja - rekao je Kajaco.

Ona je bila član istraživačkog tima koji je 2021. izvestio o belom patuljku sa malim prečnikom, nešto većim od Meseca, koji se, kako su tada naveli istraživači, može pohvaliti najvećom masom i najmanjom veličinom od bilo kog poznatog belog patuljka.