Magazin
Otarasite se dosadnih komaraca! Nekoliko kapi ovoga će vam pomoći da se odbranite od insekata
Istraživanja su pokazala da toliki broj posebno privlači komarce, pa češće postaju njihove žrtve, i to zbog mirisa kože. Biolog Rob Najt kaže da svačija koža miriše drugačije i komarci to dobro osećaju.
- Svaki čovek ima drugačije mikrobe na koži koji proizvode različite hemikalije, od kojih neki mirišu privlačnije komarcima, dok ih neki odbijaju. Oko hiljadu milijardi bakterija živi na našoj koži, a to je samo delić stotina hiljada milijardi koje žive u našem organizmu. One igraju značajnu ulogu i bez njih naš znoj ne bi imao onaj miris koji ima - objasnio je Najt.
Hemijski preparati za kožu odbijaju komarce i ne bi bilo čudno da se suočimo sa njihovom nestašicom u prodavnicama. Za svaki slučaj ne bi bilo loše da znate da i prirodna apoteka može da pomogne.
Esencijalna ulja
Komarce odbija miris esencijalnih ulja limuna, eukaliptusa, lavande ili nane. Dovoljno je da stavite nekoliko kapi na kožu
Pomoći će i ako ruke i noge namažete maslinovim uljem, koje pre toga treba da pomešate sa par kapi nekog od ovih ulja.
Krastavac
Krastavac je odličan za kožu, a za zaštitu od komaraca prvo ga oljuštite, iseckajte sitno, a onda izgnječite ili sameljite u blenderu. Odvojte sok i zaledite ga u posudici za led. Tako napravljenim kockicama soka od krastavca namažite kožu lica i ruku.
Peršun i jabukovo sirće
Oba sastojka imaju jak miris, a u ovoj kombinaciji odbijaju komarce. Iseckajte peršun, potopite jabukovim sirćetom i ovom mešavinom natapkajte kožu.
Promenite navike
Kada izlazite napolje, nosite odeću svetlijih boja jer tamne boje više privlače komarce.
Ispraznite vodu iz svakog predmeta u svom dvorištu ili na terasi.
Ne koristite previše dezodoranse i parfeme jer naučnici tvrde da neki mirisi posebno privlače komarce
Ishrana
Japanski naučnici otkrili su da ljudi od kojih komarci beže imaju zajedničku naviku u ishrani. Svi oni redovno jedu hranu bogatu vitaminom B1 (tijaminom).
Namirnice koje ga imaju su kvasac, mleko, jaja, pomorandže, džigerica (pileća, svinjska, goveđa), žitarice (ovas, lan, raž, semenke suncokreta, smeđi pirinač) ili povrće (špargla, karfiol, krompir).